Al jaren raap ik vloekend de kleren op die van de hangers in mijn kleerkast gevallen zijn. Ik denk dat je wel weet wat ik bedoel. Al die kleren die te zijde-achtig, te zacht zijn om op hun plaats gehouden te worden door de rondingen van de kledinghanger.
Hout, plastic, ijzer: wat het ook materiaal is, mijn jurkjes en hemden met lichte stoffen, mijn jurken met te wijde halslijnen of met te dunne bandjes ontsnappen uiteindelijk aan de waakzaamheid van hun hanger.
Er zijn zelfklevende pastilles verkrijgbaar die op de bovenkant van de hanger geplakt kunnen worden. Ze bieden een instant antislipeffect. Maar het is zo stom om weer geld te gaan uitgeven als je zelf een oplossing in elkaar kan knutselen met dingen die al in je lades rondslingeren.
Ik testte 3 methodes, in functie van het materiaal van de hanger.
De ijzeren kleerhangers, helaas nog te talrijk in mijn kleerkast, ondergingen allemaal hetzelfde lot. Ik doe een wat dikkere elastiek om elk uiteinde van de hanger. Het rubber zorgt voor een zekere grip en dit volstaat om het kledingstuk vast te houden.
De houten kapstokken, die groter en eleganter zijn, kregen een meer verfijnde oplossing. Ik bracht latex lijm aan op het gebogen deel van de kapstokken. Druppels lijm, over de hele lengte. En een mooi laagje aan de uiteinden. De textuur, eens droog, pakt de stof vast en laat niet meer los. Transparant en doeltreffend.
De plastic kledinghangers, die zien nu het leven in kleur: ik wikkelde op beide schouders pijpenragers die ik normaal gezien zou gebruiken voor één of ander knutselwerk met de kinderen. Hun ijzeren frame is heel licht en kan heel gemakkelijk om de kapstok gedraaid worden. Wat de korte en zachte haren betreft die hem bedekken, ze houden kleren vast op zoek naar een ontsnapping.
Het is nog afwachten welke van mijn methodes op de lange termijn het meest effectief zal zijn. Ik laat het je weten! Intussen trappen mijn jurken en blouses het niet meer af. Geen ontsnappingspogingen meer, geen omzwervingen op de bodem van de kast. En dat is geweldig nieuws!