Geconfronteerd met condensatie aan de buitenkant van je ramen? Is dit problematisch?
Wat is condensatie?
Condensatie is het omgekeerde van verdampen, het is de overgang van damp naar vloeistof. Heb je condensatie aan de binnenkant van je ramen, dan zat het vocht eerst in de lucht in de vorm van waterdamp. Je hebt dan een te hoog vochtgehalte binnenshuis. Vaak komt dit door een gebrekkige ventilatie of je hebt een vochtprobleem.
Waar komt condensatie voor?
Condensatie komt voor op koude oppervlakken. Vaak gaat het om de ramen.
Maar wat als de condensatie aan de buitenkant zit?
Vooral ‘s morgens kan er condensatie aan de buitenkant van de ramen voorkomen en al zeker na een koude nacht. Wel, goed nieuws. Het is immers een teken dat je ramen goed isoleren.
Hoe lager de U-waarde van je ramen, hoe groter de kans op condens. Logisch want deze ramen hebben minimaal een dubbele beglazing, waardoor er een glasblad is aan zowel de binnen- als buitenkant. Het binnenste glasblad staat in contact met je binnenklimaat en het buitenste glasblad staat in contact met de buitentemperatuur. Het glas aan de buitenkant kan flink afkoelen, waardoor er vocht kan neerslaan op de beglazing. De reden dat je condens ziet!
Condens aan de buitenkant is geen enkel probleem
Condens aan de buitenkant van isolerende beglazing is dus een compleet normaal fenomeen en niets om je zorgen over te maken. Het is zeker ook geen fout. Er zijn wel manieren om condensvorming aan de buitenkant van je ramen te voorkomen, maar als het je niet stoort is het dus geen ramp. Een goede raamleverancier kan je hier ongetwijfeld meer over vertellen.