Klimaatopwarming: “We moeten beton inwisselen voor hout”

De Waalse regering wil burgers betrekken bij de herziening van zijn ‘Plan-Air-Climat-Energie’-plannen. Om dat te doen heeft de regering aan een vijftigtal Walen een reeks aanbevelingen gevraagd. Dit zijn hun voorstellen op woonvlak.

Construction of a wooden house

"Het gaat om een herziening naar boven toe van de ambities van dit plan met het oog op de klimaatnoodsituatie," zei Philippe Henry, de Waalse minister van Klimaat. Deze voorstellen maken deel uit van de algemene doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in Wallonië tegen 2030 met 55% te verminderen. De aanbevelingen zijn geformuleerd voor negen toepassingsgebieden. Ze zijn ook geprioriteerd volgens hun effect en hun veronderstelde aanvaardbaarheid voor de bevolking.

Op het vlak van wonen zijn de sterkste voorstellen onder andere:

  • ontwikkeling van gezamenlijk gebruik van hulpbronnen (elektriciteit, verwarming, water, enz.),
  • waar mogelijk beton inwisselen voor hout,
  • de ontwikkeling van grote winkelcentra een halt toeroepen en ze, op lange termijn, ontmantelen,
  • collectieve huisvesting bevorderen,
  • openbare gebouwen isoleren,
  • leegstaande gebouwen op vorderen om er daklozen in onder te brengen,
  • nieuwe gebouwen belasten om de renovatie van leegstaande gebouwen te financieren.

De 168 aanbevelingen zullen nu door de Waalse administratie worden geanalyseerd. De punten die worden weerhouden zullen worden meegenomen in het toekomstige Waalse klimaatplan, dat tegen het eind van het jaar moet zijn aangepast.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼