Het cijfer van de dag: 400 miljard euro, “een enorme uitdaging”

400 miljard euro, het equivalent van het BBP van Noorwegen, is het bedrag dat nodig is om de energie-efficiëntie van de Belgische woningen te verbeteren!

Erik McLean

Het verbeteren van de energie-efficiëntie van het Belgische woningbestand tegen 2050 zal tussen de 250 en 400 miljard euro kosten. Dat blijkt uit een schatting van de Nationale Bank van België (NBB). Om het vooropgestelde EPB-doel te bereiken, schat de NBB dat het tussen de 50 en 80.000 euro zal kosten om een huis te renoveren. Volgens haar berekeningen zou elk jaar 3% van het woningbestand, ofwel 17.000 huizen, grondig gerenoveerd moeten worden.

"Dat is een enorme uitdaging," zegt de NBB. Vooral omdat de helft van alle huishoudens zich die werken niet kan veroorloven. Behalve het financiële aspect zijn er nog andere hindernissen, zoals het tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector, maar ook de terugverdientijd van deze investeringen, die bijzonder lang kan zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼