Een Brussels bedrijf maakt isolatie op basis van… paddenstoelen!

Het isoleren van woningen is in de drie gewesten een absoluut strijdpunt! Maar voor een echt duurzame renovatie moet je natuurlijk kiezen voor een duurzaam product! PermaFunghi, een Brussels bedrijf, is gestart met de productie van isolatiepanelen in myco-materialen…

Permafungi, een concept dat het levenslicht zag in 2013, vestigde zich in 2015 in de kelders van Tour & Taxis. Deze jonge Brusselse landbouwcoöperatie oogst biologische en lokale paddenstoelen die groeien op gerecycleerd koffiedik! Deze paddenstoelen worden als product op zich verkocht (een ton per maand), maar ze worden ook verwerkt tot bio-materialen.

Deze paddenstoelen werden al gebruikt om honderden lampenkappen te maken (meer dan 400 verkocht). Het huidige grote doel van het Permafungi team is de ontwikkeling en automatisering van de productie van myco-materialen voor verpakking en isolatie, twee soorten producten waarvoor nog steeds grote hoeveelheden plastic gebruikt worden.

Een veelbelovend materiaal!

Julien Jacquet, bedrijfsleider van PermaFungi: "myco-materialen hebben de aandacht van onderzoekers getrokken en volgens de eerste studies die uitgevoerd werden, presteren ze beter dan gemiddeld materiaal op het vlak van akoestiek, zijn ze goed op het vlak van thermische isolatie en, hoewel ze niet perfect zijn op het vlak van ontvlambaarheid – we werken eraan om ze brandbestendiger te maken – zijn ze beter op het vlak van rookgiftigheid. (…) Ons materiaal is nog steeds duurder dan anderen, maar ons doel is om onze prijs met 20% per jaar te verlagen tot we op de kostprijs van plastic zitten. De Europese Commissie wil niet langer lineaire materialen steunen en er zijn weinig circulaire materialen om de isolatiedoelstellingen voor openbare en particuliere gebouwen in 2030 te halen.

✨ Zoek je een nieuwbouwproject om te investeren of om in te wonen? Ontdek onze selectie van nieuwbouw in heel België! Of je nu een ervaren investeerder bent, een toekomstige huiseigenaar of gewoon op zoek bent naar opportuniteiten, ons assortiment nieuwe projecten zal je verleiden en voldoet aan al je verwachtingen. 🏗️ 🏘️ Laat je inspireren door ons aanbod nieuwbouw en vind het perfecte pand om je dromen en projecten te realiseren! 🎯 🚀 🎯 📈 💸✨