Regenwaterinstallatie: 5 dingen die je moet weten

Jaarlijks betaalt een gemiddeld gezin zo’n 500 euro aan de watermaatschappij. Met een regenwaterinstallatie kan je water opvangen en stockeren, zodat je deze prijs kunt drukken. Maar wat houdt zo een installatie in en wat kost het?

Underground rainwater storage

Hoe zit een regenwaterinstallatie in elkaar?

Alles begint met het capteren van regenwater. De meeste daken kunnen ingezet worden om water op te vangen. De meest courante afwerkingsmaterialen voor daken zijn geschikt. Daken afgewerkt met koper, lood en aluminium vallen te vermijden. Deze materialen lossen op in het regenwater en zijn schadelijk voor de mens. Ook hout valt te mijden, aangezien de oliën het water verkleuren.

Ook bij platte daken zijn er wel wat aandachtspunten. Bespreek de mogelijkheden met een daklegger.

Het opgevangen water moet vervolgens gefilterd worden om de kwaliteit van het water te garanderen. Dit kan door roosters en bladfilters te plaatsen. Ook tussen de regenwaterafvoer en hemelwaterput kan je een filter voorzien. Er zijn verschillende types filters op de markt. Controleer deze filters geregeld op hun werking.

Het hemelwater wordt vervolgens gestockeerd in een ondergrondse betonnen put. Dit maakt het water pH-neutraal. De zure regen wordt door beton neutraal en licht gemineraliseerd. In een kunststof reservoir heb je dit voordeel niet. Het is belangrijk dat je de put kan reinigen, want op termijn zal er zich een sliblaag op de bodem vormen.

Wil je het regenwater gebruiken, dan zal je dit op moeten pompen. Verschillende systemen van pompen zijn mogelijk, denk maar aan een dompelpomp. Na de pomp wordt nog een fijnfiltering voorzien.

Omvang en kostprijs van je waterput

Met een regenwaterput van 5.000 liter kan je als gezin makkelijk de aansluiting op de toiletten, de wasmachine en een buitenkraan voorzien. Wil je het hemelwater ook gebruiken voor het poetsen, de tuin, … dan kan je beter voor een groter exemplaar opteren.

De kostprijs van de installatie hangt af van de exacte samenstelling maar de totaalprijs schommelt toch al snel rond de 3.500 à 4.000 euro voor het complete systeem. Een investering die je op middellange termijn terugverdient.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼