Hoe geniet je van een fiscale aftrek voor werken?

Deze vertaalde inhoud wordt aangeboden door Simulationpret.be, het kredietvergelijkingsportaal

De renovatie van vastgoed kan neerkomen op een bijzonder stevig budget. Een fiscaal voordeel is een oplossing om je werken uit te voeren en te genieten van een korting op je belastingen. Maar wat zijn de mogelijke fiscale kortingen en wat zijn de voorwaarden om er aanspraak op te maken?

Wat zijn de soorten mogelijke fiscale aftrekposten voor je werken?

Er zijn drie soorten fiscale aftrekposten:

 • De aftrekbare kosten: die worden afgehouden van de belastbare inkomsten;
 • Een belastingvermindering: afhankelijk van de gemaakte onkosten kan je vanaf een bepaald bedrag belastingvermindering krijgen zonder ooit de drempel van €0 te overschrijden. Dit is de enige vorm van belastingaftrek die voor werken in België mogelijk is.
 • Belastingkredieten: in tegenstelling tot belastingverminderingen is het bij belastingkredieten mogelijk om onder 0 te gaan en het bedrag als belastingkrediet te ontvangen.

Wat is het bedrag van de belastingaftrek voor werken?

Afhankelijk van je gewest zal het bedrag van de belastingaftrek voor je werken verschillen, net als de voorwaarden om ervan te kunnen genieten:

 • In Wallonië kan de belastingvermindering oplopen tot € 1.520 met een verhoging van € 125 per kind. Dit belastingvoordeel wordt echter alleen gebruikt voor de aankoop van een pand.
 • In Vlaanderen: de belastingaftrek kan oplopen tot € 944, maar geldt alleen voor leningen die vanaf 2016 werden afgesloten.
 • In Brussel: het bedrag van de belastingvermindering varieert van € 350 tot € 3.350 en geldt voor leningen die vóór 2017 zijn afgesloten.

Het is ook mogelijk een verlaging van de BTW van 21% naar 6% te krijgen als het pand meer dan 10 jaar oud en je hoofdverblijfplaats is.

Voor meer informatie, zie dit volledige artikel over belastingaftrek voor een hypotheek.

Hoe zit het met belastingaftrek voor dakwerken?

In België is Wallonië het enige gewest dat momenteel belastingaftrek voor dakwerken biedt. Als je in de loop van het jaar isolatiewerken uitvoert, is 30% van het geïnvesteerde budget aftrekbaar van je belastingen. Er zijn echter ook maxima.

Om meer te weten te komen, lees je dit volledige artikel: Alle belastingaftrek voor je werken in België.

Wanneer kan je genieten van belastingaftrek voor werken?

Als je een energiezuinig of passiefhuis hebt, kan je in aanmerking komen voor deze belastingvermindering van maximaal €470 of €1.880 per jaar over een periode van 10 jaar voor een huis dat vóór 2012 gecertificeerd is. Dit is ook het geval voor groene leningen die vóór dat jaar zijn aangegaan: de belastingvermindering bedraagt 30% van de betaalde rente.

Belangrijk: vóór 2015 was het mogelijk om belastingaftrek te vragen voor brand- en inbraakbeveiligingswerken, maar dat is nu niet meer mogelijk.

De belastingaftrek voor werken zorgt ervoor dat je je huis kan renoveren terwijl je de kosten via je belastingen verlaagt. Er gelden bepaalde voorwaarden die van gewest tot gewest kunnen verschillen. Bovendien komen niet alle soorten werken in aanmerking (bv. dakisolatiewerk alleen in Wallonië).

Dit zou je ook kunnen interesseren:

 1. Fiscale aftrek voor een hypothecaire lening
 2. Hoe stel je een aankoopbelofte op?
 3. De vastgoedlening voor jongeren
 4. Woonkrediet in België: wat zijn de beste rentevoeten van het moment?
 5. Vaste of variabele rentevoet, welke optie kies je voor een zo voordelig mogelijke vastgoedlening?
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼