Optische glasvezel is een kabel uit glas of plastiek waardoor data verstuurd en ontvangen wordt. De kabel zorgt voor een snellere connectie dan het klassieke kopernetwerk. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van glasvezel op een rijtje.
Er zijn heel wat voordelen van fiber ten opzichte van een traditionele koperverbinding:
- Het biedt een grotere bandbreedte en dus een hogere overdrachtssnelheid, tot wel 10 Gbps!
- Nu de prijs van koper de hoogte in schiet, wordt glasvezel als goedkoop beschouwd.
- Vergeleken met koperkabel is glasvezel ook lichter en dunner, waardoor meer vezels in een kabel van dezelfde diameter gebundeld kunnen worden.
- Optische vezel geeft ook minder signaaldegradatie dan koper, terwijl het niet onderhevig is aan storingen, wat zorgt voor een betere verbindingskwaliteit en duidelijkere telefoongesprekken.
- Tenslotte oxideert optische vezel niet en heeft daardoor een langere levensduur (bijna 50 jaar of meer, zolang de omhulsels luchtdicht blijven). Het wordt ook niet aangetast door vochtigheid. Dit moedigt telecomleveranciers aan om zwaar in deze technologie te investeren.
De nadelen dan: hoewel optische vezel minder gevoelig is voor vocht dan koper, is hij kwetsbaarder voor uitrekken, verdraaiing en buigen. Hij kan ook breken. De kabels waarin glasvezel verwerkt zit, zijn echter ontworpen met die tekortkomingen in het achterhoofd en bieden een hoge sterkte. Bovendien moet de afstand tussen de zender en de ontvanger redelijk gehouden worden. Voor lange kabeltrajecten moeten langs de verbinding repeaters geïnstalleerd worden.
Moet ik er als consument op overstappen?
Als je in aanmerking komt voor glasvezel (nog niet alle wijken zijn ermee uitgerust), als je last hebt van verbindingsvertragingen of zelfs onderbrekingen en als je veel data verbruikt (omdat je online gamet of streamen je tweede natuur is), kan het de moeite waard zijn om op glasvezel over te schakelen. Technisch gezien is de snelheid van ADSL (het type verbinding dat de meeste Belgen nu hebben) ongeveer 1 tot 100 Mb/s, terwijl die met glasvezel kan oplopen tot 1 Gb/s (of 1.000 Mb/s), afhankelijk van het gekozen pakket.
Hoe hoger de snelheid, hoe meer je tegelijkertijd van verschillende diensten en geconnecteerde apparaten kan genieten. Je krijgt ook meer stabiliteit bij het voeren van videogesprekken. Een goed argument voor wie van thuis uit werkt!