Een parketvloer isoleren? Dit zijn onze tips!

Voor je je parketvloer legt, mag je niet vergeten om te isoleren! Dat zorgt er niet alleen voor dat je bespaart op je verwarmingskosten, het biedt ook een betere akoestische isolatie van je woning.

parquet

Wanneer isoleer je je vloer?

Voor je met je houten vloer aan de slag gaat, is het belangrijk om de staat te checken. Is het een oude vloer, dan is isoleren sowieso verstandig. In recente woningen met een kwalitatieve vloer is de isolatie vaak aanwezig, maar niet altijd. Twijfel je? Dan zijn dit enkele redenen om de vloer onder je voeten efficiënt te isoleren:

  • Als je van plan bent om vloerverwarming te plaatsen, is isolatie van goede kwaliteit een must. De vloer moet dan een isolatiewaarde (Rd) van 5 hebben om te voorkomen dat warmte kan ontsnappen en om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem efficiënt werkt.
  • Een goed geïsoleerde woning kan het energieverbruik aanzienlijk terugdringen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
  • Tot slot helpt vloerisolatie om geluidsoverlast te beperken, of het nu van lagere verdiepingen komt of van voetstappen. Dit is vooral nuttig als je in een gebouw met meerdere verdiepingen woont.

Welke materiaal gebruik je om te isoleren

Weet dat het isolerend vermogen afhangt van het materiaal dat je gaat gebruiken. Dit wordt aangeduid met de Rd-waarde. Deze waarde vind je op de verpakking van isolatiemateriaal. Hoe hoger de waarde, hoe beter de thermische isolatie. Als je een perfecte isolatie wil, ga je best voor een isolatiemateriaal met een minimale Rd-waarde van 4.

Hoe isoleer je goed?

In de meeste gevallen zal het nodig zijn om de bestaande vloer te verwijderen om voldoende isolatie aan te brengen voordat je een nieuwe vloer legt. Dit kan een goede aanleiding zijn om de hele vloerstructuur te herbekijken, inclusief de plaatsing van een vloerverwarmingssysteem, dat een geweldige aanvulling kan zijn om het thermische comfort van je huis verder te verbeteren.

Een andere optie is om rechtstreeks op de bestaande vloer een laag isolatie aan te brengen, wanneer je die vloer niet helemaal wil verwijderen. Dit kan er soms echter voor zorgen dat de vloer hoger wordt, wat dan weer voor problemen kan zorgen met deuren of plinten.

Als je ervoor kiest om de vloer volledig te vervangen, is het aan te raden om een systeem met isolatiepanelen te leggen, vaak op een zand- of stenen ondergrond, om zo te zorgen voor een stevige basis. Daarop wordt dan een betonnen dekvloer gestort om het geheel te stabiliseren en de uiteindelijke vloer optimaal te ondersteunen. In dit stadium is het essentieel om aandacht te besteden aan de isolatiewaarde van de gebruikte materialen, voor een efficiënt en duurzaam resultaat.

Wat zijn de voordelen op de lange termijn?

Vloerisolatie draait niet alleen om onmiddellijk comfort. Het is ook een investering op de lange termijn. Het maakt je huis niet alleen aangenamer om dagelijks in te wonen, het kan ook de EPC-waarde (en dus de financiële waarde) aanzienlijk verhogen als je het in de toekomst doorverkoopt. Bewaar dus bewijzen van je isolatie, met foto’s en facturen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼