Het isoleren van een houten vloer? Zo pak je het aan!

Net een woning met een houten vloer gekocht of wil je de houten vloer van je bestaande woning isoleren? Een goed idee. Je vloer blijft zo langer mooi en je bespaart er heel wat mee op de energiekosten. Bovendien werkt isolatie nog geluiddempend ook.

Wanneer laat je je houten vloer isoleren?

Voor je met je houten vloer aan de slag gaat kan je best even checken of er al aan de vloer gewerkt is. Is het een oude vloer, dan is je vloer isoleren sowieso verstandig. Recente huizen hebben in principe een goed geïsoleerde vloer. Er zijn een aantal redenen waarom je je vloer laat isoleren:

  • Wil je werken met vloerverwarming dan heeft je vloer in principe toch wel isolatiewaarde 5 nodig. Zo voorkom je dat warmte ontsnapt.
  • Als je streeft naar een energiezuinige woning
  • Om geluidsoverlast te voorkomen

Weet dat het isolerend vermogen afhangt van het materiaal dat je gaat gebruiken. Dit wordt aangeduid met de Rd-waarde. Deze vind je op de verpakking. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Ga toch voor minimaal Rd-waarde 4 als je uitstekend wil isoleren.

Hoe isoleren?

Beschik je over een kelder of kruipruimte dan kan er isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aangebracht worden. Is die er niet, dan moet je je huidige vloer vervangen en een nieuwe leggen. Andere opties zijn er niet, tenzij je een isolatielaag over de bestaande vloer wil leggen. Gelijk vloerverwarming laten leggen kan dan een optie zijn.

Haal je de hele vloer weg, dan kan je op een zand- of stenen ondergrond een systeemvloer laten leggen met isolatieplaten. Daar leg je dan een betonnen dekvloer op. Ook hier is het belangrijk om op de isolatiewaarde te letten.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼