Prijs van landbouwgrond: een enorm verschil tussen het noorden en het zuiden van het land!

Volgens Fednot, de Federatie van het Notariaat, is er een verschil in de markt van landbouwgronden tussen het noorden en het zuiden van het land.

Benjamin Davies

Na de landbouwmarkt van Libramont presenteert Fednot de barometer voor landbouwgronden. Daaruit blijkt dat de gemiddelde prijs per hectare landbouwgrond in België met 0,5% gestegen is tijdens het eerste semester van 2022 tegenover het gemiddelde van 2021. Er bestaan echter grote verschillen tussen de regio’s: in Wallonië is de gemiddelde prijs met 1,4% gedaald, terwijl het met 1,5% gestegen is in Vlaanderen.

Een woordje uitleg…

Net als voor de andere types vastgoed merken we een soort stabilisering na de sterke stijgingen. Verschillende factoren kunnen dat verklaren: de oorlog in Oekraïne, een bron van onzekerheid, de economische evolutie op Europees vlak en de stijging van de rentevoeten”, zegt woordvoerder van Notaris.be, Renaud Grégoire.

Een uitgesproken daling

Rekening houdend met de erg hoge inflatie is de prijsdaling in werkelijkheid nog sterker. Tijdens de eerste zes maanden van 2022 lag de gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond op € 37.011 in het zuiden van het land. In Vlaanderen wordt een hectare landbouwgrond gemiddeld verkocht voor € 63.105. Het prijsverschil is dus gemiddeld zo’n € 26.000. “Het verschil tussen de twee regio’s is de afgelopen jaren blijven stijgen. In 2017 lag dat nog op € 20.728”, zeggen de notarissen.

Deze schijnbare rust wordt momenteel enkel gezien in het eerste semester. Het is nog afwachten of ze bevestigd wordt. Bovendien volgt ze op een periode waarin de prijzen merkbaar gestegen zijn, vooral de afgelopen twee jaar door Covid.

Factoren die de prijs beïnvloeden…

De woordvoerder onderstreept dat de gemiddelde prijs per hectare sterk kan variëren van provincie tot provincie of van gemeente tot gemeente. Andere factoren kunnen ook een rol spelen. “De specificaties van landbouwpercelen moeten in acht genomen worden. De huursituatie van percelen speelt ook een bepalende rol in de toegpaste prijs. Naast factoren, zoals de oppervlakte, de intrinsieke kwaliteit (vruchtbaarheid) en de ligging van de percelen, vormt de bezetting vaak een bepalend element in de onderhandelingen”, verduidelijkt Renaud Grégoire nog.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼