Ik heb ‘fluid painting’ getest. Dat klinkt serieus, niet? En toch was het écht leuk en het resultaat was dat evenzeer.
Heb je al van deze techniek gehoord? Ongetwijfeld wel. Hiermee kan je schilderijen maken of meubels verfraaien met verf, maar zonder daarbij een penseel te gebruiken. Je giet de verf gewoon, zonder er al te veel bij na te denken. Je kan er dan zeker van zijn dat je een uniek en origineel werk maakt.
Voorbereiding!
De eerste stap is het voorbereiden van je werkruimte. Want laten we eerlijk zijn, alles komt vol te hangen. Ik legde een enorm plastic zeil op de grond in de tuin en maakte het kleine houten tafeltje schoon dat ik zou gaan beschilderen.
Ik had het hout van tevoren al opgeschuurd. Maar ik moest het tafelblad nog grondig afstoffen: dat deed ik met de stofzuiger en een licht vochtige doek. Ik moest al het stof verwijderen om te voorkomen dat het vuil in de verf zou komen.
Welke kleur?
Je kan schildersmateriaal krijgen in een knutselwinkel, maar ik wilde de verf gewoon uit het blik gieten. Wit, zwart. Geel ook. Ik goot een laagje wit aan de rand van de tafel. Ernaast goot ik een streepje zwarte verf, dunner. Dan gele, nog dunner. Ik deed er nog wat wit bij om het af te maken. Ik had klassieke acrylverf genomen: de tafel zou het gewicht ervan dragen. Maar je kan ook een "vloeibare" verf kopen die lichter is.
Je mengt het allemaal door elkaar!
Daarna tilde ik één kant van het tafelblad op om de overtollige verf weg te werken en liet de kleuren zich met elkaar vermengen. Ik pakte mijn haardroger om lucht op het gekleurde oppervlak te blazen. Dit accentueerde het ‘gesmolten’ uiterlijk nog meer.
Na het drogen (dat kost tijd, veel tijd!) schilderde ik de tafelpoten weer wit. Het resultaat is dynamisch en levendig. De gele en zwarte aders op de witte achtergrond doen denken aan marmer. Een soort moderne en vrolijke look.
Een techniek die je zo snel mogelijk getest moet hebben. Zorg zelf voor zomervuurwerk!