De Europese Commissie heeft een infographic onthuld die het mogelijk maakt om gericht energie te besparen. Daarmee wil het voorsprong nemen op een winter waarin er een tekort aan gas zou kunnen zijn.
De Commissie zet de toon met zijn campagne die de titel ‘Save Gas for a Safe Winter’ draagt. Daarin worden alle Europeanen opgeroepen om hun gasverbruik te beperken, zodat het continent een veilige winter kan tegemoetvaan. Energie die in de zomer bespaard wordt, is energie die beschikbaar is voor de winter!
In haar plan om de vraag naar gas te verminderen, doet de Commissie een reeks aanbevelingen die gericht zijn aan overheidsdiensten, huishoudens, eigenaars van openbare gebouwen, elektriciteitsleveranciers en de industrie in het algemeen. De doelstelling is eenvoudig: tussen 1 augustus 2022 en 31 maart 2023 de vraag naar gas met 15% verminderen.
Actieplan
Om dit te bereiken, heeft de Commissie een plan ter vermindering van de vraag naar gas in de EU goedgekeurd met richtlijnen om huishoudens, essentiële verbruikers zoals ziekenhuizen en de industrie te beschermen tegen een tekort aan gas.
Het plan is gebaseerd op 5 grondbeginselen
- Aanmoediging van een verschuiving van gas naar andere brandstoffen, met voorrang voor hernieuwbare energie en schonere brandstoffen,
- Het bevorderen van gasbesparingen bij de productie van elektriciteit en warmte wanneer de rol ervan niet kritiek is
- Stimulering van de vermindering van het industriële verbruik, bijvoorbeeld door veilingen of aanbestedingen voor een lager gasverbruik,
- Aanmoediging van een vermindering van verwarming en koeling in gebouwen, onder meer door bewustmakingscampagnes van de lidstaten en individuele acties. In dit verband heeft Spanje al maatregelen genomen door de airconditioning op zijn hele grondgebied tot 27° te beperken,
- Het verstrekken van richtlijnen aan de lidstaten over de prioritering van industriële sectoren in geval van onderbreking van de gasvoorziening.
En wat kunnen wij, als gewone burgers doen om het gasverbruik op het Oude Continent te beperken? Om daar achter te komen, hoef je alleen maar een kijkje te nemen in de infographic hieronder!