Veel recente gebouwen hebben een "droge stijgleiding of blusleiding". Wat is haar rol en is die infrastructuur verplicht in België? Wij vertellen je er hier alles over!
Achter deze naam die soms verwarrend kan zijn, zit een infrastructuur die tot doel heeft de tussenkomst van brandweerlui bij brand te vergemakkelijken. Het werkingsprincipe van een droge stijgleiding of blusleiding is heel eenvoudig: het is een harde, lege en perfect afgedichte pijp die het mogelijk maakt om het brandblussysteem (meestal flexibele leidingen verbonden met de brandweerwagens die tijdens de interventies werden gebruikt) aan te sluiten op de verdieping van het gebouw waar de brand uitbrak.
Concreet wordt een van de uiteinden van de blusleiding systematisch buiten het gebouw geplaatst, op een gemakkelijk toegankelijke plaats, bijvoorbeeld aan de voorkant of in een garage. Dit wordt aangegeven door een bord dat de verdieping en de lokalen aangeeft waar de andere uiteinden van de leiding zich bevinden.
Dankzij dit systeem kunnen alle ruimten van het gebouw gemakkelijk worden bereikt door de brandweerlui, terwijl het netwerk van leidingen in het gebouw wordt beperkt. De droge blusleiding is dus een garantie voor tijdsbesparing en efficiëntie bij interventies.
Is het verplicht in België?
Neen, in België is er geen wettelijke verplichting om een droge blusleiding in een gebouw te hebben, ongeacht de hoogte van het gebouw. Aan de andere kant, voor gebouwen die al een droge blusleiding hebben, wordt de eigenaar van het betreffende gebouw verzocht om ze te behouden en te onderhouden, zodat ze indien nodig kan worden gebruikt.