Jongeren en vastgoed: is lenen nog mogelijk?

De stijging van de rentevoeten en de kost van het leven zogen voor een daling van de leencapaciteit van heel wat Belgen. Is het dan nog wel mogelijk voor jongeren om vandaag nog te lenen?

Hoewel het tijdens de afgelopen jaren voor kandidaat-kopers mogelijk was om het volledige bedrag of zelfs meer te lenen voor de aankoop van een woning, is die periode nu voorbij. Dat kan een probleem zijn voor veel jongeren die nog niet de kans hebben gehad om genoeg te sparen om de kosten en een deel van de aankoopprijs van hun huis zelf te betalen. Maar is het voor jongeren onmogelijk geworden om vandaag de dag een woning te kopen?

Kosten die afschrikken?

Naast de mogelijke kosten van renovatie/modernisering of het wettelijk in regel stellen, gaat de aankoop van een huis of appartement gepaard met tal van kosten, zoals registratierechten en notariskosten. De bedragen variëren sterk per regio (in Vlaanderen en Brussel zijn ze lager), maar in sommige gevallen kunnen ze toch meer dan 15% van de waarde van het pand bedragen. Idealiter bouwen jongeren daarom veel spaargeld op voordat ze op jacht gaan naar hun droomhuis. Maar als ze niet genoeg geld op hun eigen spaarrekening hebben, moeten ze hun droomhuis dan maar vergeten?

Alternatieve oplossingen

Neen, gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor de traditionele ‘eenvoudige’ hypotheek. Naast hun eigen persoonlijke spaargeld kunnen jongeren ook andere garanties geven aan de bank of aan een kredietorganisatie. Sommige organisaties bieden bijvoorbeeld interessante pakketten aan waarmee ouders notariskosten en inschrijvingskosten kunnen financieren. Ouders kunnen ook een extra eigendomsgarantie geven om het risico voor de geldschieter te beperken en zo de kwaliteit van het dossier van de jonge aanvrager te verbeteren. Bovendien kunnen ouders ook mede-eigenaar worden van het nieuwe huis.

Als ze niet op de hulp van ouders kunnen rekenen, kunnen jonge kopers ook andere garanties naar voren brengen. Bestaande reserves uit fiscale of niet-fiscale spaarverzekeringen (zoals pensioensparen of collectieve verzekeringen) kunnen bijvoorbeeld ook dienen als onderpand voor een lening. Met je eigen pensioenspaarplan of dat van je werkgever is het ook mogelijk om een voorschot op het kapitaal te krijgen. Dit voorschot kan dan rechtstreeks gebruikt worden om een woning te kopen in België.

Hulp van een expert?

Zoals we kunnen vaststellen is het, ook al zijn de economische omstandigheden momenteel niet gunstig, voor jongeren niet per se nodig om hun droom op te geven om een huis te kopen. Het is echter heel belangrijk om je goed te laten bijstaan om alle mogelijke oplossingen te overwegen. Het inschakelen van een onafhankelijke kredietdeskundige om je situatie zorgvuldig te analyseren, is meer dan ooit een uitstekend idee.

Wil je meer weten? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼