Mila: “Een eenvoudig trucje om potten en het glas van de kachel te ontvetten!”

Het wordt weer stilaan ijskoud! De gelukkigen die een hout- of pelletkachel hebben maken het waarschijnlijk ‘s avonds al lekker gezellig. Een kwestie van het huis en de harten te verwarmen in deze sombere periode.

Sven Brandsma

Laatst kon ik genieten van de zachte warmte van een houtkachel bij een vriend. Ikzelf heb er geen, dus vond ik dat superheerlijk. Een dekentje, een glas wijn en lekker kletsen bij het vuur. Alhoewel we daar niet veel van zagen, want eerlijk gezegd was het glas van zijn kachel zeer vies. Mijn vriend zei dat hij geen tijd had om het schoon te maken. Jammer, want het is echt niet zo moeilijk om het glas schoon te houden. Het is zelfs vrij eenvoudig, omdat je alleen maar voor de kachel hoeft te knielen en de as van het vuur van de dag ervoor moet verzamelen.

As is formidabel!

As is in feite een krachtige ontvetter: rijk aan minerale zouten, fosfor, magnesium, silica en potas, en dus veel waardevoller dan we denken. Wanneer je de as (uiteraard afgekoeld) uit je open haard hebt verzameld, kan je die met een licht bevochtigde krant op het glas wrijven. Het roet zal zo op magische wijze verdwijnen, zonder een spoor achter te laten. Ecologisch en economisch. En als je geen kranten hebt, kan een microvezeldoek ook goed dienen.

Azijn ook…

Je kan het werk nog steeds perfectioneren door er met een prop krantenpapier over te wrijven die dit keer in witte azijn is gedrenkt. En voor wie, zoals mijn vriend, het glas van de kachel al in tijden niet meer heeft gereinigd, kan het nuttig zijn om eerst met een mes (dat ook wordt gebruikt om een keramische kookplaat schoon te maken) wat over het glas te schrapen.

Veelzijdige as!

En als je nog as over hebt, aarzel dan niet om die te gebruiken om daarmee ook de friteuse, de oven, een aangebrande pan of aangekorste afwas te ontvetten. Het enige wat je hoeft te doen is een mix van water en as te maken en dan maar lekker schuren! Zorg er wel voor dat de as afkomstig is van een hout dat niet met chemicaliën is behandeld. Een kwestie van niet met vuur te spelen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼