Energiecrisis| Sociale tarieven voor gas en elektriciteit stijgen

De sociale tarieven voor gas en elektriciteit gaan vanaf 1 oktober verder omhoog.

De sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas gaan vanaf 1 oktober omhoog, kondigde de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) zopas aan. De tarieven stijgen met gemiddeld 7,8% voor elektriciteit en 9,9% voor aardgas, meldt de CREG, waarmee een iets hogere stijging wordt bevestigd dan die van juli.

Het enkele elektriciteitstarief komt uit op 26.510 cent per kilowattuur (inclusief btw), tegen 24.613 nu. Voor aardgas gaat het sociaal tarief terug naar 3,4 eurocent per kWh (ook inclusief btw), terwijl het momenteel 3,093 eurocent bedraagt.

Voor wie?

Ter herinnering: het sociaal tarief is een verlaagd tarief voorbehouden aan bepaalde categorieën personen of huishoudens, zoals personen die recht hebben op een leefloon van een OCMW, huurders van sociale huurwoningen of mensen met de inkomensgarantie voor ouderen (GRAPA). Het is identiek bij alle energieleveranciers en wordt om de drie maanden vastgesteld door de CREG.

De federale regulator wijst erop dat de verhoging van de sociale tarieven is geplafonneerd. "Zonder deze ingreep zouden de tariefverhogingen gemiddeld 41% voor elektriciteit en 276% voor aardgas hebben bedragen", zegt CREG.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼