Een EPC attest aanvragen doe je zo

Als je in Vlaanderen een onroerend goed wil verkopen of verhuren heb je vaak een zogenaamd EPC attest nodig. Waar kan je terecht om zo’n certificaat aan te vragen? Met welke kostprijs moet je daarbij rekening houden?

Waarom?

Als je je woning of appartement wil verkopen of verhuren heb je meestal een zogenaamd energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Zo’n attest geeft een idee van de energiezuinigheid en de energiekosten in verband met je woning.

Waar aanvragen?

Om zo’n attest te kunnen krijgen moet je je richten tot een energiedeskundige A. Die zal de woning onderzoeken volgens een vast protocol. Nadien geeft hij de gegevens die hij vaststelde in in een vast softwarepakket om vervolgens tot een score voor je pand te komen.

Bij dit alles kan je zelf kiezen met welke energiedeskundige je werkt, zolang het maar een energiedeskundige A is. Een lijst van deskundigen die je een EPC kunnen bezorgen kan je terugvinden op de website Energiesparen. Je vindt daarbij veelal een deskundige vlak bij je in de buurt.

Wat kost het?

Er zijn geen vaste tarieven die energiedeskundigen moeten hanteren bij de opmaak van een EPC-attest. Het is dan ook aangewezen op bij enkele verschillende deskundigen een offerte op te vragen. Hou er rekening mee dat hoe groter de woongelegenheid is die je wil verkopen of verhuren, hoe meer je voor het attest zal moeten betalen. Zo zal je bv. meer betalen voor een attest met betrekking tot een villa dan voor een tweeslaapkamerappartement.

 

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Overweeg je om te investeren in vastgoed? Ontdek ons platform dat 100% gewijd is aan vastgoedinvesteringen in België en in het buitenland! Of je nu je portfolio wilt diversifiëren, passief inkomen wilt genereren of gewoon een goede kans wilt grijpen, onze website staat vol met opties die aansluiten bij jouw investeringsbehoeften. 🏢🔍 Duik nu in onze sectie gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en vind de beste deals om je rendement op investering te maximaliseren! 🎯 🏦 💼