Wat is hybride verwarming en is het verplicht?

Sinds het begin van dit jaar moeten nieuwbouwwoningen verplicht voorzien worden van een hybride verwarmingssysteem, maar wat is dat nu eigenlijk? Wij vertellen het je graag.

Erik McLean

Wat is een hybride verwarmingssysteem?

Een hybride verwarmingssysteem is een combinatie van een condensatieketel op gas of stookolie, gecombineerd met een warmtepomp. Dit verwarmingssysteem laat je toe in te spelen op de fluctuerende prijzen op de energiemarkt. Je werkt steeds met de goedkoopste energiebron, wat de kosten drukt.

Sinds het begin van dit jaar wordt elke nieuwe woning dus uitgerust met een condensatieketel en een lucht-warmtepomp. Hiervoor is een binnen- en buitenunit nodig, waarbij er warme buitenlucht naar binnen wordt getrokken om vervolgens je verwarming te laten functioneren.

Nooit meer teveel betalen

Door deze installatie kun je gebruikmaken van de meest voordelige energiebron. Het gaat om een slimme installatie die rekening houdt met de de prijs van energie en de buitentemperatuur. Beide systemen vullen elkaar naadloos aan. Is elektriciteit goedkoper dan gas, dan wordt de warmtepomp aangesproken, maar is gas goedkoper, dan werkt de ketel. Het is niet verplicht, maar je combineert je installatie het best met zonnepanelen. Op die manier wek je gratis energie op voor je warmtepomp. Het spreekt voor zich dat niet elke woning zich leent voor zonnepanelen.

Een extra warmwaterboiler

Wil je niet enkel verwarmen met je installatie, maar ook warm sanitair water, dan is een extra warmteboiler nodig. Kies je voor deze optie, dan draag je ook je steentje bij aan een betere leefomgeving. De CO2-uitstoot is immers een pak lager dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie.

Beschik je momenteel over een bestaande woning die niet perfect geïsoleerd is of koop je zo een woning, dan is dit systeem uitermate geschikt. Het is de eerste stap richting hernieuwbare energie. Wanneer je een goed geïsoleerde woning hebt en een vrij recente condensatieketel, dan kan enkel het plaatsen van een warmtepomp met hybride regeling volstaan. Een specialist kan je ongetwijfeld adviseren.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼