Energiebesparing: koude douches nemen, een goed idee?

Nu we een af te rekenen hebben met een energiecrisis zoals nooit tevoren, hebben een aantal Belgen radicale beslissingen genomen, zoals zich wassen met koud water. Maar is dat echt een goed idee?

Cold Shower
Cold Shower

De verwarming van sanitair warm water is goed voor gemiddeld 15% van de energierekening van huishoudens. Meer concreet komt dit, afhankelijk van de grootte van het gezin en het type installatie, neer op een bedrag tussen de 450 en 1.250 euro per jaar. Een bedrag dat verre van verwaarloosbaar is en iets wat sommigen ertoe aangezet heeft om te kiezen voor een maatregel die eerder radicaal is: douchen met koud water.

Hoeveel kost een douche nemen?

Gemiddeld gebruik je bij een douchebeurt tussen de 40 en 50 liter water, wat overeenkomt met een kostprijs van 0,70 tot 0,80 euro. Een bad daarentegen, waarvoor ongeveer 100 liter water nodig is, kost ongeveer €2! Douchen met warm water in plaats van koud water is dus geen astronomische kost. Je kan met een reeks goede gewoonten aan te nemen echter je verbruik van water en ook gas of elektriciteit beperken als je onder de douche staat:

  • Neem eerder een douche dan een bad, zoals we net hebben gezien
  • Draai de kraan dicht wanneer je je inzeept en shampoo aanbrengt
  • Kies voor een waterbesparende douchekop die minder verbruikt voor een vergelijkbaar resultaat

Vervang tenslotte oude boilers en waterverwarmers door nieuwere modellen die zowel zuiniger als performanter zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼