Nu we een af te rekenen hebben met een energiecrisis zoals nooit tevoren, hebben een aantal Belgen radicale beslissingen genomen, zoals zich wassen met koud water. Maar is dat echt een goed idee?
De verwarming van sanitair warm water is goed voor gemiddeld 15% van de energierekening van huishoudens. Meer concreet komt dit, afhankelijk van de grootte van het gezin en het type installatie, neer op een bedrag tussen de 450 en 1.250 euro per jaar. Een bedrag dat verre van verwaarloosbaar is en iets wat sommigen ertoe aangezet heeft om te kiezen voor een maatregel die eerder radicaal is: douchen met koud water.
Hoeveel kost een douche nemen?
Gemiddeld gebruik je bij een douchebeurt tussen de 40 en 50 liter water, wat overeenkomt met een kostprijs van 0,70 tot 0,80 euro. Een bad daarentegen, waarvoor ongeveer 100 liter water nodig is, kost ongeveer €2! Douchen met warm water in plaats van koud water is dus geen astronomische kost. Je kan met een reeks goede gewoonten aan te nemen echter je verbruik van water en ook gas of elektriciteit beperken als je onder de douche staat:
- Neem eerder een douche dan een bad, zoals we net hebben gezien
- Draai de kraan dicht wanneer je je inzeept en shampoo aanbrengt
- Kies voor een waterbesparende douchekop die minder verbruikt voor een vergelijkbaar resultaat
Vervang tenslotte oude boilers en waterverwarmers door nieuwere modellen die zowel zuiniger als performanter zijn.