Isolatiepremie: wanneer aanvragen?

De drie regio’s van ons land willen de toegang tot verschillende isolatiepremies vergemakkelijken. Maar wanneer moet je je aanvraag indienen? Voor of na de werken? We geven een overzicht per regio.

Isolation
Erik McLean

In Vlaanderen

De Vlaamse autoriteiten bieden een heel scala aan isolatiepremies. De lijst is lang en wordt vaak nog aangevuld met gemeentelijke en provinciale premies! Om je het leven te vergemakkelijken, werd een elektronisch portaal ontwikkeld. Daar kan je gemakkelijk je zoekopdrachten uitvoeren.

In het kort: Vlaanderen ondersteunt je wanneer je het energielabel van je woning wil verbeteren (EPB-premie), asbest wil verwijderen uit je dak of gevel en die opnieuw wil isoleren, wanneer je je ramen vernieuwt, wanneer je de buitenmuren van je woning isoleert en wanneer je isolatiewerken laat uitvoeren aan je dak.

Het merendeel van de premies in Vlaanderen wordt toegekend na uitvoering van de werken. Elke aanvraag kan worden ingediend bij Fluvius, beheerder van het distributienet in Vlaanderen.

In Wallonië

Wil je je dak renoveren of kleine werken uitvoeren om energie te besparen voor een bedrag onder de € 3.000? In dat geval kan je genieten van een premie zonder een Woonaudit te moeten doen. Bovendien mag je sommige werken zelf uitvoeren zonder de tussenkomst van een professional. Maar ook al is de Woonaudit niet verplicht, houd in het achterhoofd dat die voordelig kan zijn voor je woning en je portefeuille. De auditor geeft je persoonlijk advies en werpt een neutrale blik op de technieken en producten die gebruikt kunnen worden.

De werken die in aanmerking komen voor de premies zijn gevarieerd: van de vervanging van je dakbedekking tot de conformiteit van je elektriciteit en gas, de aansluiting op de riolering en heel wat investeringen in je verwarmingssysteem of onderhoudswerken.

De aanvragen van premies moeten gebeuren via een speciaal formulier. Voor de eindfactuur van werken en materiaal sinds 1 juni 2022 heb je 4 maanden vanaf die factuur om je aanvraag int e dienen. Voor facturen tussen 1 en 31 mei 2022 heb je 5 maanden om je aanvraag in te dienen.

In Brussel

Sinds 1 januari 2022 zijn de energiepremies en de premies voor de renovatie van woningen en de versiering van gevels gefusioneerd in het regionale Renolution. Je kan de website Renolution Brussels raadplegen om de premie te vinden die bij je werken past. Je vindt er alle nuttige informatie over de aanvraag van premies en de verschillende regionale financiële hulpmiddelen op vlak van renovaties.

Een van de grote nieuwigheden is dat al de premieaanvragen vanaf nu na de werken dienen te gebeuren en dat binnen de 12 maanden na de datum op de laatste factuur. In totaal zijn 45 premies beschikbaar voor renovatiewerken en werken die tot energiebesparing leiden. Als je bezig bent aan een renovatie, kan je een gegroepeerde aanvraag indienen voor al de premies waar je recht op hebt. De prefinanciering die mogelijk was in het oude systeem is in 2022 vervangen door een nieuw systeem van algemeen krediet. Weet dat er premies bestaan voor elk type gebouw: eengezinswoningen, appartementsgebouwen, kantoren, winkels, scholen, industrie… En voor diverse profielen van aanvragers: eigenaars, verhuurders, huurders, syndici, beheerders van gebouwen…

De twee belangrijkste toekenningsvoorwaarden voor deze nieuwe generatie van premies blijven ongewijzigd: ze zijn enkel beschikbaar voor werken uitgevoerd door een professional en enkel voor gebouwen ouder dan 10 jaar.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼