Energiepremie: wie heeft er recht op?

De energiecheque die bestemd is voor huishoudens heeft op zich laten wachten, maar het federale parlement heeft eindelijk groen licht gegeven voor de maatregel!

Erik McLean

Deze maandelijkse premie van 135 euro voor gas en 61 euro voor elektriciteit werd op wetgevend vlak vertraagd door de Vlaams-nationalistische partij, die het mechanisme een tweede lezing wilde geven, in de overtuiging dat de wettekst fouten zou kunnen bevatten.

Een premie van € 1.000!

De eerste betaling wordt dus verdubbeld, omdat de premie pas in december wordt uitbetaald. "Het totale bedrag zal dus hetzelfde zijn. Het is een cheque die geldt voor een periode van vijf maanden, dus het wordt in het totaal ongeveer 1.000 euro," zei De Croo.

Ter herinnering: als reactie op de crisis rond de energieprijzen heeft de regering in de maand september besloten om huishoudens die aan bepaalde voorwaarden voldoen een energiepakket te geven voor de maanden november en december 2022. Vorige maand besloot de regering deze premies te verlengen tot maart 2023.

Wie heeft recht op die premie?

Om voor deze federale premie in aanmerking te komen, moet je een variabel contract hebben, of een vast contract dat na 1 oktober 2021 is ondertekend of verlengd. Voor de premies van november en december 2022 geldt de situatie op 30 september 2022. Voor de premies in januari, februari en maart 2023 wordt rekening gehouden met de situatie op 30 november 2022. Concreet moet je op 30 september 2022 een variabel of vast contract hebben (na 1 oktober 2021) om te kunnen genieten van de premies van november en december 2022. En je moet op 30 november 2022 een variabel contract of een vast contract (na 1 oktober 2021) hebben om te kunnen genieten van de premies voor januari, februari en maart 2023.

Ter herinnering: premies worden automatisch afgehouden van de voorschot- of afrekeningsfacturen. Mensen die minder dan 61 euro betalen voor elektriciteit (en minder dan 135 euro voor gas) zullen daarom een financiële compensatie krijgen van hun leverancier.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼