Houdt de Brusselse kantorenmarkt zich nog sterk na de coronacrisis en het thuiswerk dat volgde in de nasleep ervan, de energiecrisis en het ‘Good Move’-plan dat het leven van automobilisten ingewikkelder maakt?
Het Amerikaanse JLL heeft bekendgemaakt dat het dit jaar bijzonder rustig was op de markt voor kantoorvastgoed: vergeleken met het zeer succesvolle jaar 2021 is de take-up (320.000 m²) zelfs met 33% gedaald! Dit jaar vonden er dan wel meer transacties plaats, maar die waren van kleinere omvang: gemiddeld 916 vierkante meter, 37% minder dan vorig jaar.
En de huurprijzen?
De huurprijzen stegen met bijna 5% in de Europese wijk, die met 330 euro per vierkante meter per jaar de hoogste blijft. De sterkste stijging vond echter plaats in de rand rond Brussel, met een sprong van meer dan 12% tot 185 euro. "Dit gebied geniet nu van een betere bereikbaarheid, die in de toekomst alleen nog zal toenemen met het doortrekken van de tram naar de luchthaven," zegt Christophe Golenvaux, Senior Director bij JLL België. De populairste locatie in de rand is immers Brussels Airport en het station van Diegem, dat populair is bij grote adviesbureaus.
En voor de toekomst?
Na dit wat magere jaar verwacht JLL in 2023 een zeer duidelijk herstel, gedreven door duurzaamheid. "We komen aan het einde van de cyclus met hoge inflatie en een mogelijke recessie, maar de huidige situatie in het vastgoed is minder catastrofaal dan tijdens de financiële crisis. Financiering is voorhanden en de zoektocht naar duurzame gebouwen zal aanhouden omdat ze een serieus concurrentievoordeel bieden," voorspelt Kasper Deforche, CEO van JLL Belux.
De energieprestaties van kantoren in de hoofdstad vormen een grote uitdaging, aangezien de voorraad in gebruik zijnde kantoren in Brussel en omgeving wordt geschat op 12 miljoen vierkante meter, waarvan meer dan de helft bestaat uit gebouwen van meer dan 20 jaar oud, die mogelijk energieverslindend zijn, besluit JLL.