Het sleutelwoord bij energiebesparing is natuurlijk zuinigheid! Maar dat niet alleen…
Het is mogelijk om intelligent te consumeren en zo je energieverbruik en ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen! TEAM construct, al meer dan 30 jaar een belangrijke speler op de markt voor energiezuinige woningen, deelt zijn expertise over dit onderwerp.
De energietransitie moet noodzakelijkerwijs 3 aspecten combineren:
- Zuinigheid
- Performantie
- Hernieuwbaarheid
In dat verband volgen hier enkele tips om toe te passen:
1. De isolatie van de woning
We weten dat verwarming ongeveer 70% van het energieverbruik veroorzaakt. Je huis isoleren helpt dus om je energierekening te verlagen en het binnen aangenaam te houden qua temperatuur.
Kleine aanpassingen kunnen met een beperkt budget worden gerealiseerd en worden snel terugverdiend door middel van de bespaarde energie en de kostenbesparing die dat met zich meebrengt.
Je kan bijvoorbeeld je zoldervloer isoleren, het plafond van je kelder, de warmwaterleidingen, … makkelijk om zelf te doen!
Je dak isoleren is meer werk en vergt een groter budget, maar als je weet dat dit een besparing tot 30% kan opleveren, is de rekensom snel gemaakt!
De lage-energiewoningen van TEAM construct voldoen aan de nieuwste criteria op het vlak van isolatie en hebben daarom een uitstekende EPC.
2. Het verwarmingssysteem
Door je verwarming op de juiste manier te gebruiken, kan je verspilling voorkomen. Idealiter kan je met een thermostaat en thermostatische kranen de temperatuur regelen in functie van de gebruikte ruimte. Verwarm tot 19/20°C als je thuis bent en verlaag de temperatuur ‘s nachts en wanneer je weg bent.
De verwarming één graad lager zetten, levert ook een aanzienlijke besparing op je factuur op.
3. Warm water
Om te besparen op je warmwaterverbruik, zijn dit enkele tips en tricks:
- Vermijd baden, ga eerder voor een douche;
- Gebruik een spaardouchekop. Zo breng je het verbruik terug van 15-18 liter/minuut naar 6 liter/minuut!
- Gebruik een thermostatische kraan. Het water is zo op de juiste temperatuur en blijft stabiel… zodat je minder water gebruikt!
- Gebruik een stop bij het afwassen;
- Zet je kranen op koud water;
- Sluit je ogen niet voor lekkages! Los ze snel op.
4. De keuken
Zorg voor goede gewoontes bij het koken! Doe altijd een deksel op je potten om het kookproces te versnellen en zo minder te verbruiken. Zorg ervoor dat je de deur van je koelkast altijd sluit en laat hem niet ‘leeg’ staan. Zorg ervoor dat je je diepvriezer regelmatig ontdooit…
5. De keuze van huishoudtoestellen
Je kan veel geld besparen door energiezuinige apparaten te gebruiken! De energielabels op de apparaten helpen je een duidelijker inzicht te krijgen en informeren je over het verbruik in kWh per jaar. Vermijd het gebruik van een droogtrommel, want dit apparaat verbruikt veel energie! Droog je kleren buiten of op een droogrek.
Zorg er ook voor dat je je elektrotoestellen verstandig gebruikt. Je wasmachine heeft waarschijnlijk een ‘eco’-programma dat minder water en elektriciteit gebruikt! Gebruik het!
6. Apparaten in waakstand
Laat je apparaten niet op stand-by staan! Vermijd onnodig verbruik, trek de stekker uit je opladers, dvd-spelers, computers, tv-toestellen, enz. Als je een woning laat bouwen, denk er dan aan om een ‘uitknop’ te installeren die alle kleine verbruikers die je vergeet uitschakelt! Je kan ook stekkerdozen met een schakelaar installeren om alles met één knop uit te schakelen.
7. verlichting
Over verlichting moet zorgvuldig worden nagedacht. Pas de lumen-waarde (hoeveelheid licht – altijd aangegeven op de verpakking) aan het gebruik aan. Een nachtlampje vraagt minder stroom dan de verlichting in je kantoor. Misschien is het tijd om de lampen in je huis te herevalueren en over te stappen op LED’s overal!
Vermijd ook om verlichting in te schakelen als je gratis natuurlijk licht kan krijgen. Vergeet in dat verband niet je ramen te wassen en je jaloezieën en gordijnen te openen….
8. Hernieuwbare energie
Woningen van TEAM construct zijn voorzien van zonnepanelen waarmee je je elektriciteitsverbruik geheel of gedeeltelijk kan produceren. Het principe is eenvoudig; in een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. De zon hoeft niet te schijnen, licht volstaat om elektriciteit te produceren. Een omvormer zet de stroom om die vervolgens naar het elektriciteitsnet van het huis gaat. Bij zelfverbruik worden de elektrische apparaten in huis dus gevoed met de energie die door de panelen geproduceerd wordt.
Zuinigheid, performantie en hernieuwbare energie: de drie sleutelwoorden om in gedachten te houden! Bouwen met TEAM construct betekent vandaag handelen om het energiezuinige, milieuvriendelijke huis van morgen te bouwen!