Europa gaat uw verwarming belasten!

Als u nog steeds met olie, aardgas of zelfs propaan of steenkool verwarmt, weet dan dat de Europese Unie u vanaf 2027 stevig in uw portefeuille zal raken.

Erik McLean

Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Tegen die tijd wil het Oude Continent zijn uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55% hebben verminderd ten opzichte van 1990. In overleg met alle lidstaten zijn daarom verdere stappen gezet. En volgens de geruchten waren de onderhandelingen nogal complex! Maar er werd een akkoord gesloten dat zeker niet iedereen zal bekoren…

Het begint met "koolstofquota", of "vergunningen om te vervuilen". Die zullen steeds duurder worden en het zal niet langer mogelijk zijn om er gratis van te genieten. De luchtvaartsector en de grote industrieën worden hierdoor rechtstreeks getroffen. Voor huishoudens zal een "koolstofprijs" worden toegepast op zowel brandstoffen voor vervoer als voor verwarming. Goed om weten: in eerste instantie wordt deze belasting niet geheven bij de eindklant, maar bij de leveranciers en de producenten. De bedragen van deze belastingen zijn nog niet echt bepaald.

In het midden van de energiecrisis lijkt de aankondiging van een dergelijke belasting misschien onfatsoenlijk, zelfs crimineel, maar de EU zet in op een massale en snelle vernieuwing van onze gewoonten. Niet alleen omdat een hoge prijs leidt tot een rationelere consumptie, maar vooral omdat de ingezamelde bedragen een "Sociaal Klimaatfonds" zullen spijzen. Het idee is om deze bedragen te herverdelen onder de verschillende overheden zodat zij een effectief klimaatbeleid kunnen voeren, zoals subsidies voor renovatie en isolatie.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼