De vraag komt regelmatig terug: kan je je als student domiciliëren op het adres van je kot? Het antwoord is: ja, dat kan. Op enkele voorwaarden…
Ja, je kan je er domiciliëren,vooral wanneer je als student kan bewijzen dat je financieel onafhankelijk bent. Als je nog ten last bent van je ouders, zal de gemeente dat zeker weigeren. Maar het akkoord van je verhuurder is wel nodig.
Hoe vestig je je officiële woonplaats op je kot?
Het is mogelijk je hoofdverblijf in een kot te vestigen, maar dat hangt af van de gemeente. Gemeenten kunnen weigeren om studenten in een kot te laten wonen als ze financieel afhankelijk zijn van hun ouders. Om je domicilie in je kot te vestigen moet je als student je nieuwe adres bij de gemeente aangeven. Een wijkagent of ambtenaar komt dan controleren of je daar werkelijk gedomicilieerd bent.
Kan je kotbaas beletten dat je je domicilieert op je kot?
Huurovereenkomsten voor studenten verbieden je als huurder vaak om je in je kot te domiciliëren, maar deze clausule geldt enkel als je vaste adres niet in de overeenkomst is vermeld. Weet ook dat dergelijke clausules ernstig onderbouwd moeten worden om geldig te zijn. Verder is voor het vestigen van je hoofdverblijfplaats in je kot tijdens de looptijd van het huurcontract de schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig.
Wat zijn de fiscale gevolgen van de domiciliëring op je studentenkot?
Gemeentes heffen soms een belasting op tweede verblijven voor niet-gedomicilieerde inwoners, maar de meeste studenten krijgen een vermindering of zijn helemaal vrijgesteld van deze belasting. Voor ouders kunnen er echter gevolgen zijn voor de kinderbijslag als je als kind niet meer bij hen gedomicilieerd bent.