Je thuiskantoor inrichten: de do’s en don’ts

Na de pandemie van de afgelopen jaren is een thuiskantoor voor een steeds groter gedeelte van de bevolking een absolute vereiste, en ook studenten hebben een eigen plek nodig waar ze ongestoord hun schoolwerk kunnen voorbereiden. Maar hoe en waar richt je deze bureauruimtes thuis in?

work station
Domenico Loia

Een goed ingerichte bureauruimte is belangrijk, dat blijkt uit het gestegen aantal klachten na de plotse en onvoorbereide overschakeling naar thuiswerken tijdens de lockdowns, waarbij niet iedereen over een aangepaste omgeving of het juiste materiaal beschikte. Nek- en andere spierpijnen, peesontstekingen, last van je ogen, hoofdpijn na de werkdag … allemaal tekenen dat je werkruimte niet ideaal is.

Creëer je optimale thuiswerkplek

Ga daarom voor een optimaal ingericht ruimte als thuiskantoor of studeerplek. De eerste tip daarbij is om ambitieus te zijn en te gaan voor het maximaal mogelijke, zeker als je vaak gebruikmaakt van je eigen werkplek thuis. Daarvoor beschik je best over een fysieke ruimte die gewijd is aan thuiswerken, niet een plek die ook voor andere doeleinden gebruikt wordt, zoals de tafel in de keuken of de woonkamer. Een afgescheiden kantoor is natuurlijk ideaal, maar niet iedereen heeft die luxe om daarvoor te kunnen kiezen.

Installeer je je werkplek in een bestaande, multifunctionele ruimte, probeer dan op één of andere manier voor afscheiding te zorgen. Dat kan door een meubel te kiezen dat in het teken staat van je werk, zoals een bureau, een kast met werkblad of een wandrek met uitklapbaar tablet. Zorg daarbij voor de nodige opbergruimte – lades of desnoods dozen om op een gestructureerde manier spullen op te opbergen. Op die manier zorg je ervoor dat je je kan concentreren en na je werk dat hoofdstuk van je dag kan afsluiten. Probeer de look van je bureauhoek te harmoniseren met de rest van de ruimte zodat hij niet meteen in het oog springt wanneer je hem niet gebruikt.

Denk aan je gezondheid

Zorg ervoor dat alles op jouw hoogte is afgesteld zodat je comfortabel kan werken. Let daarbij zeker op de hoogte van je scherm. De hele dag over je laptop gebogen zitten, is allesbehalve ideaal. Heb je geen plek voor een apart scherm, investeer dan minstens in een staander die het scherm van je laptop op ooghoogte brengt, in combinatie met een toetsenbord en muis. Nog een niet te missen tip in verband met het meubilair: investeer in de juiste zithouding met een goede bureaustoel!

Een goede hoofdtelefoon of headset, waarmee je ook kan bellen of online vergaderingen mee kan volgen, is ook een must. De luidsprekers en microfoon van je laptop zijn zelden ideaal, zeker als je de ruimte deelt met andere mensen. Denk bij de aankoop misschien ineens aan een model met ‘noise cancelling’-technologie, dat geluiden van buitenaf elektronisch weg filtert. Het zal je concentratie alleen maar ten goede komen.

Verlicht je werk

Een laatste belangrijk punt is verlichting. Een raam dat uitgeeft op je werkplek is ideaal – al moet je ook opletten dat je niet verblind wordt door de zon. Een goede bureaulamp is essentieel, maar extra lichtbronnen zijn een meerwaarde om schaduwen te verminderen en je ogen rust te geven. Voldoende en de juiste verlichting is niet enkel goed voor je ogen, maar ook voor je concentratie- en leervermogen, zo blijkt uit een recente studie van het departement van neurowetenschappen van de prestigieuze Michigan State University. Heldere kleuren in je bureauruimte weerkaatsen licht en daardoor helpen om je verlichting te optimaliseren. Vermijd in elk geval behangpapier met drukke prints, die je kunnen afleiden.

De trend van het moment: de tuinkamer

Wil je iets speciaal maken van je thuiswerkruimte? Dan is er een ongewone oplossing die de laatste jaren steeds meer mensen weet te overtuigen: de tuinkamer. Deze vrijstaande werkruimte in de tuin kan verschillende vormen aannemen, van een prefab container tot een luxueus paviljoen in houtskeletbouw. Maar denk goed na over de praktische uitwerking, want om comfortabel te kunnen werken, moet je minstens stroom en internet hebben en moet de isolatie ook in orde zijn. Bovendien hangt er een prijskaartje aan vast: reken op een minimumbudget van € 35.000. Het goede nieuws is dat je voor bijgebouwen tot 30 m² vaak geen bouwvergunning nodig hebt, al vraag je dat best na bij je gemeente.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼