Energie : waarom de facturen weer dalen

Volgens de energieregulator in Vlaanderen (VREG) is de gemiddelde jaarlijkse gas- en elektriciteitsfactuur sterk gedaald, met een verschil van bijna 900 euro over het hele jaar.

Het goede nieuws is dat de gemiddelde jaarlijkse elektriciteits- en aardgasrekening in januari sterk is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Volgens die laatste daalde de geschatte jaarfactuur voor mensen die in januari een elektriciteitscontract sloten naar €1.741,08, een besparing van €270 ten opzichte van de geschatte jaarfactuur afgelopen december.

Voor aardgas is de daling nog groter. Wie in januari een contract afsluit, betaalt naar schatting € 2.450,93 per jaar. Dat is een besparing van bijna 629 euro ten opzichte van de geschatte jaarlijkse rekening in december. Voor de twee energievormen samen, zou dit een daling van ongeveer 899 € betekenen!

Houdt die trend stand? Dat is helemaal niet zeker…

Voor elektriciteit is dat het laagste prijsniveau sinds juli en voor aardgas de laagste prijs sinds juni. De geschatte jaarlijkse rekening voor elektriciteit in januari is ongeveer gelijk aan die in januari vorig jaar, terwijl voor aardgas de jaarprijs nog lager is dan een jaar geleden. Maar vergeleken met de prijzen voor de energiecrisis blijven de rekeningen van de gezinnen nog erg hoog!

De huidige daling is te wijten aan het feit dat elektriciteit en aardgas goedkoper zijn geworden op de groothandelsmarkten. Vooral aardgas is de afgelopen maand aanzienlijk goedkoper geworden op de termijnmarkten, onder invloed van de milde temperaturen en het weer voldoende aanbod. Maar de terugkeer van winterse temperaturen, voor enkele dagen of zelfs weken, zou deze neerwaartse trend weer kunnen keren.

Is het tijd om het bedrag van uw maandelijkse storting te verlagen?

Met de daling van de tarieven die sinds het begin van het jaar opdoemt, zou men in de verleiding kunnen komen om de voorschotfacturen te verlagen, die door leveranciers waren verhoogd toen de gas- en elektriciteitsprijzen stegen. Maar dit is geen goed idee, althans niet voor alle gezinnen. Het hangt inderdaad allemaal af van het type contract en het tijdstip waarop het werd afgesloten.

Als je in augustus vorig jaar een contract hebt afgesloten, kan het interessant zijn om je stortingen te verlagen omdat de prijzen op dat moment op het hoogtepunt waren.

Aan de andere kant, als je later in het jaar 2022 een contract hebt gesloten, toen de prijzen begonnen te dalen, is het beter om iets langer te wachten voordat je de storting wijzigt.

Momenteel is het best om je meterstanden regelmatig op te nemen en ze in te geven op het digitale platform van je leverancier. Dit zal je vertellen welk bedrag aangewezen is voor je stortingen om de laagst mogelijke jaarlijkse factuur te ontvangen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼