Dankzij het injectietarief investeren steeds meer Brusselaars en Vlamingen in een thuisbatterij. Maar voor je dat doet, weeg je maar beter de voor- en nadelen af!
Het is een vraag die vele eigenaars van zonnepanelen zich stellen: is dit het goede moment om te investeren in een thuisbatterij? Hoewel er heel wat voordelen zijn, te beginnen met een beter beheer van de energieverbruik, zijn batterijen ook geen wonderoplossing. Je kiest ze dan ook beter goed geïnformeerd.
Dit zijn de voordelen…
Met een thuisbatterij kan je minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Elke eigenaar van zonnepanelen weet dat het onmogelijk is om alle energie die je zelf opwekt in te zetten voor eigen gebruik: gemiddeld wordt het zelfverbruik geschat op ongeveer 30%, terwijl de overige 70% aan het net wordt geleverd.
Kortom, zelfs al is je huis voorzien is van zonnepanelen, dan nog blijf je afhankelijk van het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kan je die afhankelijkheid verminderen. Dankzij de opslagcapaciteit van een thuisbatterij kan je tot 80% van de door je zonnepanelen geproduceerde elektriciteit verbruiken, afhankelijk van je verbruiksprofiel en het aantal panelen op je dak.
Daardoor kan je met een thuisbatterij ook besparen op je stroomfactuur. Omdat je hiermee meer van je eigen elektriciteit kan verbruiken (gratis), moet je ook minder elektriciteit van het net halen (waar je anders voor zou moeten betalen). Op dat punt vraag je echter best aan je leverancier hoe het precies zit. De tariefstelsels verschillen immers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Aangezien er in de eerste twee gewesten nu een injectietarief bestaat, is het belangrijk je zelfverbruik te maximaliseren door een thuisbatterij te installeren. In Wallonië daarentegen is het principe van de terugdraaiende teller nog steeds van kracht, zodat batterijen momenteel geen voordeel opleveren.
Tenslotte is het ook goed om weten dat een batterij zorgt voor een permanente stroomvoorziening (mits opgeladen), zelfs bij uitval van het stroomnet. Toch bieden niet alle thuisbatterijen deze mogelijkheid. Vraag er daarom naar bij je installateur als je geïnteresseerd bent in deze functie.
Dit zijn de nadelen…
Wat de nadelen van een thuisbatterij betreft, kunnen we er twee onderscheiden, te beginnen met de kosten van aanschaf en die van de plaatsing. Ook al lijkt het erop dat de aankoopkost de laatste maanden afneemt, moet je nog altijd rekenen op tussen de 5.000 en 10.000 euro, afhankelijk van de gekozen opslagcapaciteit. En er is geen premie of steunmaatregel om dit soort thuisinstallaties aan te moedigen… Bovendien zijn de batterijen allesbehalve compact. Je moet dus over voldoende ruimte beschikken om ze te kunnen huisvesten, bij voorkeur in een garage of kelder. Bovendien volstaan deze batterijen in de winter vaak niet om je zelfverbruik te verhogen: met weinig zonlicht, kortere dagen en vaak grijzer weer zal je productiecapaciteit waarschijnlijk te beperkt zijn om je batterijen op te landen en dus te voorzien in je zelfverbruik.
Ten slotte is er, naast milieu-overwegingen rond sommige batterijen die vervuilende stoffen bevatten, ook de kwestie van het verlies aan opslagcapaciteit, vooral bij lithium-ion batterijen.