Video | Binnenkort drijvende zonnepanelen in Oostende?

De bagger- en maritieme bouwbedrijven Jan De Nul en DEME Group gaan samenwerken met Tractebel om een systeem van drijvende zonnepanelen op poten te zetten op de Noordzee. Een eerste installatie wordt deze zomer getest voor de kust van Oostende. Objectief: op kort termijn zonnepanelen op zee leggen.

Jan De Nul, DEME Group en Tractebel werken al vier jaar aan dit innovatieve project, in nauwe samenwerking met de UGent en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. Na geslaagde laboratoriumtests gaat deze zomer een test in reële omstandigheden van start. De testinstallatie komt vlak voor de kust van Oostende te liggen, laat Jan De Nul weten.
De technologie, die de naam Seavolt krijgt, is ontwikkeld om de zwaarste omstandigheden op zee te doorstaan. "Het modulaire ontwerp kan makkelijk aangepast worden aan verschillende locaties en vereisten," legt het consortium uit. De verschillende bij het project betrokken partijen zijn ook van plan om synergieën te creëren met de turbines van offshore windmolenparken.

Wat zijn de voordelen?

Eén van de voordelen van dit drijvende zonnepanelenproject is de toevoeging van aanzienlijke hoeveelheden duurzame energieopwekkingscapaciteit op relatief korte termijn. "Op dezelfde manier als we windtechnologie van land naar zee hebben zien verhuizen, zien we nu het hele energiesysteem uitgebreiden naar offshore locaties," zegt Tractebel.
Vanwege de schaarste aan beschikbare terreinen, de behoefte aan lokale productie en de steeds toenemende vraag naar energie, richt de fotovoltaïsche sector zich nu met een zeker succes op offshore locaties. België is in dit opzicht één van de pioniers.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼