België maakt zich op voor de start van een bijzonder bouwproject. Een wereldprimeur die bestaat uit een artificieel ‘energie-eiland’ dat gebouwd zal worden voor onze kustlijn door Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in ons land.
Jan De Nul en DEME Group, beide bedrijven die gespecialiseerd zijn in maritieme infrastructuurwerken, richten een consortium op dat de naam TM EDISON krijgt, en zal instaan voor de bouw van het ‘Prinses Elisabeth Eiland’, een kunstmatig energieknooppunt dat tegen 2026 voor de Belgische kust komt te liggen. De twee Antwerpse bedrijven wonnen de aanbesteding die uitgeschreven werd door de hoogspanningsnetbeheerder Elia, die het eiland zal beheren.
Het eiland zal het land van stroom voorzien worden door de talrijke windturbines in de Noordzee. Het komt 45 km voor de kustlijn te liggen en zal 5 hectare beslaan in de Prinses Elisabeth-zone, waar de bouw van nieuwe windturbines gepland is met een capaciteit van 3,5 GW. De aanleg van dit energie-eiland zal 450 miljoen euro kosten. De kosten van de volledige infrastructuur, met inbegrip van aansluitingen en kabels, zullen oplopen tot 2 miljard euro.
Meer inspanningen
Het project, dat door Elia voorgesteld wordt als een wereldprimeur, maakt deel uit van de plannen van de regering om de offshore windenergiecapaciteit te verhogen van 2,2 GW vandaag tot 8 GW tegen 2040. Het eiland wordt de eerste bouwsteen van een geïntegreerd Europees offshore elektriciteitsnet dat verschillende hubs en landen met elkaar verbindt.
België wil met onder andere aanvullende verbindingen maken met Groot-Brittannië en Denemarken, waardoor het toegang krijgt tot enorme hoeveelheden hernieuwbare energie die hard nodig is om de industrie op korte termijn minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.
Het doel is om de werken tegen augustus 2026 te voltooien. De bouw begint begin volgend jaar. Daarna kan de installatie van de hoogspanningsinfrastructuur beginnen.