Iedereen heeft wel de mond vol van verwarmen, maar goed ventileren is minstens even belangrijk. Met intensieve nachtventilatie speel je dit vlot klaar. Zeker op warme dagen kun je zo de warmte efficiënt afvoeren. Ben jij op zoek naar een aangenaam binnenklimaat zonder dat er energie verloren hoeft te gaan? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden van intensieve nachtventilatie.
Enkele mogelijkheden
Wil je aan de slag met intensieve nachtventilatie, dan zijn er 3 verschillende manieren om dit te realiseren:
- Dwarsventilatie
Wanneer je in een ingesloten appartement woont of er geen dakramen zijn, dan is dit een goede manier van ventileren. Koele lucht komt dan binnen via de openstaande ramen in één gevel. Doordat alle binnendeuren open staan, beweegt de lucht zich horizontaal door de ruimte, om deze vervolgens door de openstaande ramen in de andere gevel te verlaten.
- Verticale ventilatie
Warme lucht stijgt van nature, deze manier van ventileren is dus ontzettend efficiënt. Koele lucht komt binnen door openstaande ramen, krijgt vrij spel door openstaande binnendeuren en door de dakramen gaat de lucht naar buiten.
- Kringventilatie
Bij dit type ventilatie komt de koude lucht binnen door een openstaand raam onderaan de gevel om afgevoerd te worden door een hoger gelegen raam in dezelfde gevel. Niet ontzettend efficiënt, maar soms de enige mogelijkheid.
Waarop letten bij het ventileren?
Doe je aan nachtventilatie, dan is het belangrijk dat:
- Elke ruimte minstens over een raam beschikt dat open kan.
- De ramen volledig open kunnen en groot genoeg zijn om aardig wat lucht binnen te trekken.
- Je de ramen goed kunt beveiligen tegen inbrekers.
- Er insectenwerende technieken worden toegepast.
- Je bij regen snel kunt ingrijpen. Dit kan eventueel met sensoren.