In Brussel zijn studentenkoten zeldzaam. In die mate zelfs dat de universiteiten, waaronder de ULB, aan de alarmbel trekken.
Al enkele maanden kan de Université libre de Bruxelles (ULB), de Franstalige tegenhanger van de VUB, ondanks allerlei inspanningen, niet voldoen aan de vraag naar studentenhuisvesting. In het huidige economische klimaat zijn steeds meer jongeren op zoek naar een degelijk en redelijk geprijsd kot in de hoofdstad. "We ontvangen jaarlijks tussen de 4.000 en 6.000 aanvragen voor huisvesting, voor een aanbod van 822 bedden in eigen beheer," zegt Valérie Bombaerts van de communicatiedienst van de ULB.
De Brusselse universiteit stelt grote spanningen vast op de markt voor studentenhuisvesting. Dat zorgt onder andere voor een stijging van de huurprijzen en een grotere financiële kwetsbaarheid van de studenten. Tegen het einde van de lente kunnen ze al geen kot meer vinden voor het volgende academiejaar. "Nieuwkomers, studenten die zich later ingeschreven hebben, studenten die uit het buitenland komen of studenten zonder netwerk van contacten in Brussel zitten daarom in een bijzonder complexe situatie," vervolgt Bombaerts.
De situatie gaat erop achteruit
Zonder een specifiek tijdstip naar voor te schuiven, maakt de ULB zich grote zorgen over de toekomst. Enerzijds worden de belangrijkste nieuwe vastgoedprojecten die de ULB volgt langzaam en met moeite uitgevoerd. Anderzijds is het in de context van een gespannen markt moeilijker om met ontwikkelaars te onderhandelen over betaalbare prijzen voor studenten met beperkte middelen, ook al wordt een deel van de huurkosten gedekt door de sociale budgetten van de universiteit. Maar dat is nog niet alles. De bestaande infrastructuur gaat erop achteruit en vereist ook "aanzienlijke investeringen, waarvan de uitvoering ook te lijden heeft onder soortgelijke moeilijkheden, zoals trage procedures, stijgende kosten en oplopende levertermijnen".
Tot slot is het interessant om op te merken dat de Waalse en Vlaamse universiteiten niet getroffen worden door een mogelijk tekort aan koten.