Wilt u in het kader van een renovatie- of bouwproject hout kopen van duurzaam bosbeheer dat niet afkomstig is van een exploitatie die bijdraagt aan ontbossing? Zo vindt u de weg tussen alle labels op de markt.
Allereerst moeten we ons afvragen wat het " duurzaam beheer" van een bos is. In dit verband hebben de Europese autoriteiten het begrip duurzaam bosbeheer gedefinieerd op een conferentie die in 1993 in Helsinki werd gehouden. Destijds werd het beschreven als "het beheer en gebruik van bossen op een zodanige manier en intensiteit dat ze hun biologische diversiteit, productiviteit, regeneratief vermogen, vitaliteit en vermogen om nu en in de toekomst te voldoen aan relevante ecologische, economische, sociale functies, op lokaal, nationaal en internationaal niveau, behouden en geen schade toebrengen aan andere ecosystemen."
Hoe zijn deze principes van toepassing op bosbeheerders?
Certificeringsprocedures definiëren beheerscriteria die zijn aangepast aan de geografische, sociaal-culturele en economische context. Om hout te kopen dat niet bijdraagt aan ontbossing kunnen we momenteel vertrouwen op twee labels: FSC (voor Forest Stewardship Council) en PEFC (voor Programme for the Endorsment of Forest Certification Schemes). Wereldwijd onderwerpen deze twee hoofdlabels bosbeheer aan de vereisten voor duurzaam beheer.
Of het nu gaat om een houten terras, een vloer, ramen, meubels maar ook papier, houtskool voor barbecue of karton, het is steeds beter om de voorkeur te geven aan FSC- of PEFC-gelabelde producten. Merk echter op dat deze twee labels alleen de omstandigheden van het bosbeheer garanderen, en niet de intrinsieke kwaliteit van het materiaal, noch de transformatie- en productieprocessen van de eindproducten.
Moeilijkheden met etikettering
De eerste moeilijkheid is de traceerbaarheid. Het doel hiervan is om het hout te volgen van de exploitatie in het bos tot het stadium van het eindproduct dat te koop wordt aangeboden. Bedrijven kunnen dit doen door twee methoden te gebruiken: of ze scheiden hout fysiek van gecertificeerde bossen of niet, of ze passen een pariteitssysteem toe waarbij de uitstroom van gecertificeerd hout gelijk is aan de instroom.
Dit principe is aanvaardbaar omdat er geen rekening wordt gehouden met de intrinsieke kwaliteit van het hout. Het wordt gebruikt door zowel FSC als PEFC. Maar een perfecte traceerbaarheid zal alleen worden bereikt wanneer de gecertificeerde houtpartijen een kritische massa hebben bereikt die specifieke productielijnen rechtvaardigt.
De tweede valkuil is controle. Bosbeheerpraktijken moeten worden onderworpen aan externe controle, die regelmatig wordt vernieuwd. Deze controle kan kostbaar zijn en soms moeilijk uit te oefenen. Boseigenaren die door beide labels zijn gecertificeerd, zijn onderworpen aan deze regelmatige externe controles.
Wat te kiezen?
Steeds meer gecertificeerde producten worden aangeboden door doe-het-zelfmerken, meubelzaken, handelaren, importeurs en distributeurs van houtproducten. Om u te helpen een gecertificeerd bedrijf bij u in de buurt te vinden, bieden zowel PEFC als FSC u een zoekservice voor gecertificeerde bedrijven: www.jecherchedupefc.be voor PEFC-bedrijven en www.ikzoekfsc.be voor FSC-gecertificeerde bedrijven. U vindt er lijsten van houtimporteurs, verkopers en fabrikanten van meubels of andere hout- of houtproducten, inclusief papier, gecertificeerd door deze twee organisaties.