Gasfornuizen, die erg aanwezig zijn in onze huishoudens, zijn niet zonder risico! Recente wetenschappelijke studies hebben potentiële risico’s blootgelegd, met name ademhalingsproblemen.
Verschillende studies hebben een link gelegd tussen koken op gas en de stijging van het aantal ademhalingsproblemen, zoals astma. Volgens een studie in de Verenigde Staten en de Europese Unie zou koken op gas verantwoordelijk zijn voor meer dan 12% van de astmagevallen bij kinderen.
Een van de belangrijkste risicofactoren is de productie van stikstofdioxide (NO2) tijdens de verbranding van gas. NO2 is een schadelijk gas dat de luchtwegen kan irriteren en de symptomen van astma kan verergeren. Een langdurige blootstelling aan hoge concentratie stikstofdioxide kan ook het risico om andere ademhalingsproblemen, zoals chronische bronchitis, te ontwikkelen, verhogen.
Bovendien kan koken met gas ook fijn stof en vluchtige organische stoffen (VOS) produceren. Die substanties kunnen worden ingeademd en een irritatie van de luchtwegen en, op lange termijn, longproblemen veroorzaken. VOS kunnen reageren met andere atmosferische vervuiling om ozon te creëren, een gevaarlijke vervuiler voor de luchtwegen.
Zorg voor ventilatie!
Het is belangrijk om te onderstrepen dat de blootstelling aan uitstoot van gasfornuizen groter is in slecht geventileerde ruimtes, zoals kleine keukens of woningen die niet voldoende verlucht zijn. In die omstandigheden kunnen vervuilende stoffen die uitgestoten worden door het gasfornuis zich opstapelen, met een stijging van gezondheidsrisico’s tot gevolg.
Wat doen?
Het gebruik van een efficiënte dampkap kan helpen om vervuilde deeltjes uit de binnenlucht te halen. Natuurlijke ventilatie via open ramen is natuurlijk onontbeerlijk!
Tegelijkertijd is het belangrijk om properdere en veiligere alternatieven voor het gasfornuis te promoten. Elektrische technologieën, zoals elektrische kookplaten of inductiekookplaten, bieden het voordeel dat ze de uitstoot verlagen en bijdragen aan een betere kwaliteit van de binnenlucht.