Duur, ingrijpend en vaak onesthetisch, isolatie is niet altijd een wondermiddel. Hoewel er door de huidige energiecrisis gepleit wordt voor een verbetering van de isolatie van bestaande gebouwen, kunnen we in sommige gevallen zonder isolatie, door bijvoorbeeld ons gedrag aan te passen of eenvoudige trucs toe te passen.
Is jouw woning slecht geïsoleerd of heeft het een slechte EPC-score? Moet je dan meteen grote renovatiewerken uitvoeren om de isolatie te verbeteren? Niet noodzakelijk. Soms zijn enkele eenvoudige en betaalbare trucs voldoende om de isolatie van je huis iets te verbeteren. Het is echter niet de bedoeling om isolatie in twijfel te trekken! Isolatie blijft in de meeste gevallen een cruciaal element voor het comfort van het huis. Een slecht geïsoleerd huis kan in de winter een ware nachtmerrie worden door kou en vocht, om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor de energierekening. Slechte isolatie kan er ook voor zorgen dat je tot 30% meer betaalt aan energie in vergelijking met een goed geïsoleerd huis.
Desondanks is het mogelijk dat je niet de middelen hebt of dat het niet het juiste moment is om isolatiewerken uit te voeren. Laten we ook de esthetiek van je gevel niet vergeten, die na isolatie aan charme kan verliezen. Hoe kan je dan de isolatie van je huis verbeteren zonder grote en dure renovatiewerkzaamheden?
1. Heb je gedacht aan rolluiken?
In een huis zijn openingen de belangrijkste oorzaken van warmteverlies en tocht. Het is inderdaad aangetoond dat ramen en glaspartijen verantwoordelijk zijn voor 15% van het warmteverlies in huis. Het is dus belangrijk om na te denken over de beste manier om ze te optimaliseren zonder te veel geld uit te geven. In dat opzicht is de installatie van rolluiken de eerste oplossing die je kan overwegen om dit probleem aan te pakken zonder ingrijpende verbouwingen. Die oplossing is niet alleen isolerend tegen de kou, maar ook tegen geluid. Een dubbel voordeel waardoor je de komst van de winter beter zal weten te waarderen. In de zomer beschermen rolluiken je ook tegen zonnestralen en daarmee tegen oververhitting binnenshuis.
2. En thermische gordijnen?
Een andere mogelijkheid zijn thermische gordijnen om glaspartijen te bedekken. Die kunnen in de winter namelijk warmte laten ontsnappen. Om de warmte binnen te houden, kun je thermische gordijnen installeren in plaats van gewone gordijnen. Dat type gordijn is gemaakt van een stof die isolerender is dan traditionele gordijnen, wat handig kan zijn om de temperatuur in de kamer enigszins te verhogen of op zijn minst de warmte te behouden. Bovendien beschermen thermische isolerende gordijnen ook tegen nieuwsgierige blikken, omdat ze beter verduisteren. Bovendien kunnen die gordijnen ook gebruikt worden om kamers te scheiden of tocht tussen kamers te voorkomen.
3. De comeback van tapijt
Het is algemeen geweten dat vloeren bijzonder koud kunnen aanvoelen wanneer de winter begint. Zelfs op een parketvloer kan het onaangenaam zijn om op blote voeten te lopen. Een eenvoudige truc om de thermische isolatie van de vloer te verbeteren, is vast tapijt te leggen. Dat draagt bovendien bij aan het karakter van de leefruimtes. Als vast tapijt niet bij je decoratie of voorkeuren past, kan je het vervangen door dikke vloerkleden die in de zomer kunnen worden verwijderd. Ze zijn perfect voor de woon- en slaapkamers en zorgen ervoor dat je niet voortdurend op te koude vloeren loopt.
4. Aluminium schiet te hulp
Een andere bijzonder eenvoudige truc: een groot stuk aluminiumfolie achter de radiator Dat zorgt voor isolatie van de muren en vergemakkelijkt een betere verspreiding van de warmte, zonder dat je iets hoeft te monteren of demonteren. Die eenvoudige oplossing zorgt er ook voor dat de warmte die door de radiator wordt geproduceerd beter door de hele kamer wordt verspreid in plaats van zich te concentreren bij de muur. Bovendien bespaar je zo tot wel 7,5% op je verwarmingskosten!
5. Financiële tegemoetkomingen
Ten slotte, als isolatiewerkzaamheden toch noodzakelijk zijn, denk dan aan financiële tegemoetkomingen die worden aangeboden door overheidsinstanties. Regio’s en gemeenten bieden namelijk financiële steun om thermische renovatiewerkzaamheden voor iedereen toegankelijk te maken. Raadpleeg de dienst stedenbouw