De gasprijs stijgt weer. Dit is waarom.

Het komt niet als een verrassing als je de energieprijzen in het oog houdt : ze stijgen opnieuw. En dat blijft niet zonder gevolgen voor de huishoudens en bedrijven in ons land.

Slecht nieuws: de energieprijzen zitten opnieuw in de lift en breken zelfs nieuwe records. Half juni steeg de prijs van aardgas (bekend als de Nederlandse TTF, de benchmark in Europa) met meer dan 20% op de beurs in Amsterdam, naar €32,9 per MWh. Deze stijging is vooral te wijten aan de hoge temperaturen (om te koelen, heb je elektriciteit nodig, waarvan een deel wordt geproduceerd door gasgestookte elektriciteitscentrales) en ook de toegenomen vraag naar vloeibaar aardgas in Azië.

Op een week tijd steeg de prijs van aardgas in Europa half juni met 35%, de grootste stijging sinds augustus 2022. Deze stijging moet echter in perspectief worden geplaatst, omdat de prijzen de afgelopen maanden letterlijk zijn ingestort na een piek veroorzaakt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Begin dit jaar lag de TTF-prijs echter nog op meer dan €80 per MWh, en op het hoogtepunt in de zomer van 2022 was dat zelfs boven de €300! Er is dus nog geen reden tot paniek.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼