Flexibel verbruik: een antwoord op de toenemende elektrificatie?

Elia, de beheerder van het Belgische stroomnet, verwacht een stijging van het elektriciteitsverbruik op het vlak van mobiliteit, verwarming en industrie. Om daaraan het hoofd te kunnen bieden, stelt het als oplossing voor om flexibel te gaan verbruiken. Maar is het echt zo eenvoudig?

Wat is flexibel elektriciteit verbruiken?

Flexibel verbruiken is een strategie die mensen aanspoort om elektriciteit te verbruiken tijdens de daluren, wanneer de vraag laag is. Dit maakt het makkelijker om verbruikspieken te beheersen en hernieuwbare energiebronnen optimaal in te zetten. In de praktijk zou het echter wel eens ingewikkelder kunnen zijn.

De uitdagingen rond flexibel verbruik

Elektrische auto’s worden bijvoorbeeld vaak ‘s avonds opgeladen, net op het moment wanneer meestal ook verwarmingssystemen worden ingeschakeld. Bovendien kan de productie van zonne-energie overdag stroompieken veroorzaken, vooral in de zomer, wanneer de energieproductie vaak hoger is dan het verbruik.

De vooruitzichten van Elia

Volgens Elia hebben we tegen 2029 ongeveer 2,9 GW aan bijkomende capaciteit nodig om het energiesysteem in evenwicht te houden. Elia gelooft dat deze nieuwe capaciteit kan worden geleverd via het bestaande mechanisme voor capaciteitsvergoeding (CRM), geholpen door een verhoging van de flexibiliteit.

Het belang van investeringen op de langere termijn

Voor de langere termijn benadrukt Elia het belang van de ingebruikname van de Princes Elisabeth-zone voor de bouw van nieuwe windturbines en bijkomende interconnecties met het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Elke vertraging in het toepassen van flexibiliteit of de aanleg van infrastructuur zal echter leiden tot een behoefte aan extra capaciteit. Investeringen in het versnellen van de digitalisering zijn daarom net zo belangrijk als investeringen in de bouw van de netwerkinfrastructuur.

In theorie, als België de industriële en residentiële flexibiliteit volledig benut en de geplande investeringen in het stroomnet doet, zal de capaciteitsbehoefte in 2034 met 3.000 MW dalen. In de praktijk zal het aanpassen van de consumptiegewoontes echter niet eenvoudig zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼