In de zomer hou ik ervan om te picknicken in mijn tuin: een tafellaken met ruitjes in het groen, een kom kersen en je voeten die een plaatsje krijgen net buiten het tafellaken, in het gras. Maar dat gras moet dan wel zacht aanvoelen onder mijn voeten. Een verdroogd gazon met vergeeld gras, dat prikt en irriteert, waardoor een deel van de magie verloren gaat.
Neen, een vergeelde gazon maakt me niet meteen gelukkig. Maar ik weet dat het geen zin heeft om het de hele tijd met water te besproeien. De tijd dat ik dacht dat ik de tuinslang tevoorschijn moest halen om het tot hooi verdroogde gras doornat te maken, ligt al ver achter ons.
Want een gazon dat bruin kleurt, dat betekent niet dat het sterft van de dorst of wegkwijnt. In feite is geel worden een proces waardoor het gras zichzelf kan beschermen! We noemen het ‘rust’: het gazon is in ‘ruststand’ om krachten te sparen, zichzelf te beschermen tegen een gebrek aan voedingsstoffen en water, om zich op die manier voor te bereiden op mogelijke periodes van droogte. Je hoeft dus geen water te verspillen en je gazon te verzuipen. Een gazon heeft ongeveer 2,5 cm water per week nodig, meer niet. Dus maak je geen zorgen!
Natuurlijk spreekt het ook voor zich dat het geen zin heeft om je gazon te maaien als het in slaapstand is: dan beschadig je het. Maai alleen als het echt nodig is, en vooral ook niet te kort: je gazon blijft zachter en groener als je het wat langer houdt! 8 cm is ideaal om het de zomer door te helpen. De zon bereikt de grond minder makkelijk en de biodiversiteit wordt beter beschermd. Alleen maar voordelen.
En als je je nog steeds zorgen maakt over de staat van je slapende gazon, kan je het altijd wat bemesten: het zal er niet voor zorgen dat het vergeelde uiterlijk op miraculeuze wijze verdwijnt, maar het zal je gras wel voorzien van onmisbare voedingsstoffen. Want ook gazons houden van picknicken in de zomer!