De Belgische start-up Hownvestor wil de toegang tot vastgoed vergemakkelijken. Een formule die aan populariteit wint. Het bedrijf heeft net een grote kapitaalverhoging achter de rug.
Bij gebrek aan eigen vermogen om te kopen of te investeren in onroerend goed, worden vele gezinnen geconfronteerd met een barrière die verband houdt met de voorwaarden voor toegang tot hypothecair krediet en zijn daarom gedwongen om te blijven huren. Een mooie som gaat zo elke maand naar hun huisbaas, wat een bijzonder frustrerende situatie is! Om te bereiken wat voor velen een droom is, besloot het ondernemersduo Patrick Van Overbroek en Thomas Palmblad een co-investeringsconcept voor te stellen met als missie burgers te ondersteunen die een eigen woning willen bezitten. Deze twee financiële professionals hebben een systeem van mede-eigendom opgezet (gevalideerd door de toezichthoudende autoriteiten) dat hen in staat stelt om mee te investeren in een vastgoedproject, het ontbrekende eigen vermogen te verstrekken en de bank de nodige garanties te geven voor de aankoop. Hownvestor wordt zo mede-eigenaar van het betreffende pand.
Een kapitaalverhoging om beter te groeien
Hownvestor heeft aangekondigd dat het zopas met succes een kapitaalverhoging heeft afgesloten, wat de relevantie en de interesse van een dergelijk aanbod in België alleen maar bevestigt. Een bedrag van een half miljoen euro werd opgehaald bij particuliere investeerders. Een komst van nieuw geld waarmee dit dynamische team zijn model verder kan ontplooien.
Daarnaast heeft Hownvestor ook een aanzienlijke toezegging en een eerste tranche van € 1,2 miljoen verkregen van een gerenommeerde vastgoedprofessional die van plan is te investeren in dit vastgoedfonds waarvan de registratie en implementatie worden afgerond. Genoeg om binnenkort veel verzoeken van particulieren te materialiseren die wachten op een co-investering in onroerend goed. Om aan de vraag te voldoen, wil het vastgoedfonds binnenkort extra kapitaal aantrekken met als doel binnen de komende 18 maanden een omvang van ongeveer € 10 miljoen te bereiken.
Nog goed nieuws: de voorbije maanden zijn er gesprekken gevoerd met verschillende grote spelers in de vastgoedontwikkeling om een co-investeringsoplossing te integreren in de nieuwe panden die ze aanbieden.
Soortgelijke bijeenkomsten werden ook gehouden met makelaars en hypotheekmakelaars.
Het enthousiasme van de sector bevestigt alleen maar de nood aan een dergelijk aanbod in België: in de huidige context hebben starters inderdaad nood aan alternatieve oplossingen om toegang te krijgen tot vastgoed.
En één ding is zeker, de machine is goed en wel gelanceerd! In minder dan een maand tijd is er al 400.000 euro gereserveerd voor aandelenparticipaties in bepaalde projecten met een totale waarde van 2,3 miljoen euro. De gemiddelde investering van Hownvestor in elk project is ongeveer 70.000 euro, met een gemiddeld eigendomsbelang van ongeveer 20%.
Een succes waar de twee oprichters van Hownvestor blij mee zijn. Zij hopen zo bij te dragen aan het vergemakkelijken van de toegang tot onroerend goed in ons land en de levensdroom te realiseren voor veel jonge gezinnen, maar ook voor mensen in een echtscheidingssituatie, van wie er één graag het huis wil behouden, of mensen in een situatie van alleenstaand ouderschap.