Zullen zonnepanelen volgend jaar nog steeds rendabel zijn?

Is het, met een wetgeving die van regio tot regio verschilt en leveranciers die nu tariefsupplementen toepassen, nog steeds interessant om zonnepanelen op je dak te laten installeren?

Bill Mead

In de context van de crisis waar we doorheen gaan, hebben veel Belgen besloten te investeren in zonnepanelen. Volgens onze collega’s van Test Aankoop was het in 2022, toen de elektriciteitsprijzen op hun hoogst waren, mogelijk om je zonnepanelen in slechts drie jaar terug te verdienen! Maar de markt is de afgelopen maanden afgekoeld en de elektriciteitsprijzen zijn drastisch gedaald. Zal dit de rentabiliteit van zonnepanelen dusdanig beïnvloeden dat het niet langer de moeite waard is om ze te laten installeren?

De ene regio is de andere niet!

Om te beginnen moeten we erkennen dat het moeilijk, zo niet onmogelijk, is om voorspellingen te doen op een zo volatiele en onstabiele markt als die van elektriciteit en zonnepanelen.

Desalniettemin zien we op dit moment dat de terugverdientijd van een zonne-installatie het langst is in Vlaanderen, namelijk 10 tot 15 jaar.

In Brussel, daarentegen, moet je rekenen op 6 tot 8 jaar, omdat de gemiddelde elektriciteitsprijs hoger is (0,35 €/kWh) en het terugleveringstarief iets lager is (0,08 €/kWh). Bovendien ontvangen eigenaren van zonnepanelen in Brussel, in tegenstelling tot eigenaren in Vlaanderen, nog steeds groenestroomcertificaten, maar hoe lang nog…

Wallonië, tot slot, is vergelijkbaar met de hoofdstad. Bewoners van het zuiden van het land ontvangen geen groenestroomcertificaten, maar kunnen daarentegen wel de terugdraaiende teller behouden. Een voordeel dat des te interessanter is, omdat elektriciteit duurder is in het zuiden van het land (0,40 €/kWh) dan in Vlaanderen en Brussel. Helaas kan het verzadigde netwerk de omvormers soms uitschakelen, wat natuurlijk alles in twijfel trekt…

De vragen die je jezelf moet stellen

Wil je, ondanks de onzekerheid in de sector, toch zonnepanelen op je dak laten installeren?

  • Dan is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen, te beginnen met de aankoopprijs van de installatie. Deze bepaalt immers het rendement en de duur van de terugverdientijd.
  • Vervolgens moet je het aantal benodigde kilowattpiek (kWp) berekenen. Enkele jaren geleden moest je rekenen op ongeveer 6.000 € aan panelen per kWp, maar gelukkig zijn de tarieven sindsdien aanzienlijk gedaald en liggen ze nu rond de 500 € per kWp.
  • Tot slot, hoe groter de oppervlakte van je installatie, hoe lager de prijs van de kWp zal zijn. Dit is ook een element dat je in overweging moet nemen in je berekening!
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼