Renovatie: hoeveel kost mechanische ventilatie? Welk model kies je?

Kiezen voor mechanische ventilatie in het kader van een renovatie kan de luchtkwaliteit in je woning significant verbeteren. Het is dus een zeer aan te raden investering! Ontdek wat de beschikbare mogelijkheden zijn, hun voor- en nadelen en hoeveel ze kosten.

Waarom is ventilatie belangrijk tijdens een renovatie?

Tijdens de renovatie wordt de isolatie van je huis vaak verbeterd, wat de luchtcirculatie kan verminderen. Maar voldoende ventilatie is essentieel om de lucht in huis gezond te houden en problemen met vocht en luchtkwaliteit te voorkomen. En als extra bonus geeft het ook je EPC een boost!

Welke opties heb je op het vlak van ventilatie

  1. Systeem met enkele luchtstroom:

Dit systeem zuigt vervuilde lucht uit je huis via kanalen in de vochtigste kamers (keuken, badkamer, WC) en voert het af naar buiten. Er zijn twee soorten ventilatiesystemen met enkele luchtstroom: zelfregelende en vochtgestuurde. De eerste zorgt voor een constante luchtverversing, terwijl de tweede het luchtdebiet aanpast aan het vochtigheidsniveau in huis. De kosten van een mechanisch ventilatiesysteem met enkele luchtstroom variëren in België tussen €60 en €400 voor een doe-het-zelf installatie, en tussen €300 en €700 exclusief BTW voor een professioneel geplaatste installatie.

  1. Systeem met dubbele luchtstroom:

Dit geavanceerdere systeem zuigt vervuilde lucht uit vochtige kamers en stuurt het door een warmtewisselaar die de warmte uit deze lucht terugwint om de verse lucht die van buiten komt op te warmen. Hierdoor kan je de luchtkwaliteit in je huis reguleren zonder warmte te verliezen. De kosten voor renovatie met een ventilatiesysteem met dubbele luchtstroom variëren tussen 3.000 en 4.000 euro, en kunnen oplopen tot 8.000 euro voor complexere installaties.

Voor- en nadelen

  • Systeem met enkele luchtstroom:

Dit is het eenvoudigste en meest betaalbare systeem om te installeren. Het zorgt voor een constante luchtverversing, maar wint geen warmte terug uit de afgevoerde lucht.

  • Systeem met dubbele luchtstroom:

Hoewel dit systeem duurder is, biedt het een betere controle over de luchtstromen en wint het warmte terug uit de afgevoerde lucht, wat op lange termijn energie kan besparen. Het is ook uitgerust met filters die voorkomen dat vervuilende stoffen van buitenshuis naar binnen komen.

Conclusie

De beslissing of je een mechanische ventilatie met enkele of dubbele luchtstroom neemt, hangt af van je budget, je behoeften op het vlak van luchtkwaliteit en comfort, en de specifieke eigenschappen van je woning. Welke optie je ook kiest, het installeren van een ventilatiesysteem tijdens een renovatie is een investering die de luchtkwaliteit in je huis zal verbeteren en op de lange termijn energiebesparingen kan opleveren.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼