Foute EPC-scores: Vlaanderen reageert!

Het Vlaamse agentschap voor energie en klimaat noteert een significante stijging van het aantal klachten rond foutieve EPC-attesten, wat de overheid ertoe aanzet om te actie te ondernemen.

Alarmerende stijging van het aantal klachten

In 2023 noteerde het gewestelijke agentschap een verdrievoudiging van het aantal gegronde klachten ten opzichte van het jaar daarvoor, met een stijging van 63 naar bijna 189.

Het belang van de EPC

De bevoegde minister, Zuhal Demir, benadrukt het belang van de EPC-score, niet alleen als politiek instrument, maar ook omwille van zijn impact op de vastgoedmarkt. "Het is cruciaal dat de EPC-scores correct worden opgesteld," aldus Demir.

Meer sancties

Energiedeskundigen die zich niet aan de richtlijnen houden, kunnen boetes krijgen. Terwijl er vorig jaar 45 boetes werden uitgedeeld, zal dit aantal in 2023 bijna verdubbelen tot 80. Om de controles op te voeren is een extra inspecteur aangesteld en moeten er nog twee vacatures worden ingevuld.

Maatregelen om de kwaliteit te garanderen

Voortaan moet een erkende deskundige de locatie bezoeken om een EPC-attest op te stellen. Daarnaast zullen energie-experts hun taken niet meer kunnen combineren met die van makelaar of aannemer, en zullen ze ook geen gebouw meer kunnen certificeren waarvan ze eigenaar zijn. Tot slot zullen de examens om een erkend expert te worden voortaan door de Vlaamse overheid worden gecontroleerd.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼