Elektriciteit op basis van… pinda’s?

Argentinië gaat voor een innovatieve elektriciteitscentrale die gebruik maakt van … de schalen van pinda’s om elektriciteit op te wekken!

Isai Dzib

Het door een toenemend aantal stroomonderbrekingen geteisterde land Argentinië grijpt naar hernieuwbare oplossingen. Het bedrijf Lorenzati heeft in Ticino een stroomcentrale gebouwd die 4,63 MW kan opwekken op basis van biomassa.

De centrale gebruikt daarbij voornamelijk… pindaschillen als brandstof. Als dat nodig is, kunnen er ook houtsnippers gebruikt worden.

De installatie maakt gebruik van de Rankine-cyclus, vergelijkbaar met de cyclus die in stoomkrachtcentrales wordt gebruikt: wanneer de pindaschillen worden verbrand, genereren ze warmte die water omzet in stoom onder hoge druk. Deze stoom drijft op zijn beurt een elektrische turbine aan.

Ecologische en economische voordelen

Deze innovatie levert niet alleen genoeg stroom voor Ticino, maar maakt het ook mogelijk om landbouwafval te verwerken. De regio rond Ticino is goed voor bijna 80% van de pindaproductie in Argentinië, wat een overvloedige bron van biomassa oplevert.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼