Zo maak je komaf met vlooien in huis

Een kat of hond zorgt voor heel wat gelukkige momenten in huis, maar onze harige viervoeters kunnen ook een aantal ongemakken met zich meebrengen. Vlooien bijvoorbeeld. Dit is hoe je daarmee komaf maakt.

floor fleas

Vlooien in huis verschillen niet van de vlooien die je ook terugvindt in het haar en de veren van heel wat dieren, van kippen en konijnen tot katten en honden. Ze klampen zich vast aan de vacht van dieren en voeden zich met hun bloed. Ze zijn mobiel en kunnen tientallen centimeters ver springen, waardoor ze makkelijk hun weg vinden in onze huizen en er tapijten, zetels, gordijnen en houten vloeren koloniseren.
In deze knusse nesten kunnen ze zich heel snel voortplanten. Vlooien kunnen wel 200 eitjes leggen gedurende hun leven, dat gemiddeld 6 tot 12 maanden duurt. Het is een helse situatie voor iedereen die opgescheept zit met vlooien, vooral omdat ze naast onze huisdieren ook onze benen aanvallen. Je moet dus snel handelen om er vanaf te raken voordat ze je hele huis innemen!

Een maniakale schoonmaakbeurt!

Het eerste wat je moet doen, is regelmatig een grote schoonmaak houden. Raap dus al je moed bijeen en ga geduldig, methodisch en niet aflatend te werk. Het minste eitje of larve die je bij je schoonmaakbeurt vergeet, zal onvermijdelijk leiden tot een nieuwe broeihaard van vlooien.

Begin met je huisdieren te behandelen, want zij zijn het eerst getroffen als ‘dragers’ van de vlooien. Het is daarom essentieel om ze tijdens het ontsmettingsproces een geschikte behandeling toe te dienen. Je dierenarts kan je een effectief product aanraden dat geschikt is voor jouw dieren.

De slaapplek van je viervoeter

Focus ja vervolgens op alle plekken waar je huisdieren vaak komen, zoals de mand of het deken waar ze meestal op zitten. Was alles wat gewassen kan worden in de wasmachine, bij voorkeur op 60° om zo alle eitjes en larven te elimineren. Reinig regelmatig alle oppervlakken waar je huisdieren op zitten met een ontsmettingsmiddel of bleekwater om verdere verspreiding te voorkomen.

Dagelijks stofzuigen

Tijdens de verdelgingsperiode, die enkele weken kan duren, moet je zo vaak mogelijk schoonmaken om er zeker van te zijn dat je alle volwassen vlooien en alle toekomstige generaties uitroeit. Om succesvol te zijn, moet de schoonmaakfase allesomvattend zijn. Beperk je dus niet tot tapijten of houten vloeren. Stofzuig elke dag en zorg ervoor dat je geen enkele stukje vloer mist, en denk ook aan de onderkant en achterkant van je meubels en onder en op tapijten of textiel. Gooi je stofzuigerzak na elke schoonmaakbeurt weg in een hermetisch afgesloten afvalbak. Of beter nog: verbrand hem buiten!

Jammer genoeg volstaat stofzuigen, hoe nauwkeurig je het ook doet, niet om van de vlooien in huis af te geraken. Je moet tegelijkertijd behandelingsproducten gebruiken voor een volledig en definitief effect. Voor houten vloeren is terpentijn heel doeltreffend, omdat het vlooien doodt en hun eitjes vernietigt door ze uit te drogen. Draag handschoenen en een masker en ventileer de ruimte terwijl je het product aanbrengt.

Voor textiel en tapijten zijn etherische oliën van lavendel en eucalyptus de meest doeltreffende oplossing. Aarzel dus niet om ze, verdund met water, op je stoffen, tapijten, kussens, gordijnen, zetels, onder meubels en zelfs op het parket te spuiten!

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼