Hacking van zonnepanelen: wat riskeer je?

Zijn zonnepanelen, die symbool staan voor groene energie, even veilig als we denken? Studies tonen zorgwekkende kwetsbaarheden aan.

solar panels
Raze Solar

Zonne-energie, één van de meest toegepaste hernieuwbare energiebronnen, wordt steeds populairder. En de apparatuur voor de productie van zonne-energie volgt de trend van de opkomst van geconnecteerde objecten. Die connectiviteit zorgt er echter ook voor dat gebruikers blootgesteld worden aan een aantal risico’s. De omvormers die de energie van de panelen omzetten in bruikbare stroom, zijn de zwakste schakel. Deze apparaten zijn vaak slecht beveiligd, waardoor installaties kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Concrete dreiging en gevolgen

Volgens de Nederlandse communicatie-regulator, de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), zijn zonnepanelen van de nieuwe generatie, en met name hun omvormers, onvoldoende beschermd tegen hacking. De bedreigingen variëren van het overnemen van de controle over het systeem tot het verkrijgen van toegang tot apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Bovendien zouden hackers het elektriciteitsnet kunnen verstoren, waardoor enorme black-outs kunnen ontstaan. Een scenario dat zich al eerder heeft voorgedaan in Nederland, waar hackers via slecht beveiligde omvormers toegang kregen tot de persoonlijke gegevens van honderden mensen.

Beschermingsmaatregelen en aanbevelingen

Gezien deze dreiging worden maatregelen overwogen om de beveiliging te versterken. De RDI raadt vooral aan om een omvormer te kopen met het CE-keurmerk, dat garandeert dat aan het toestel aan de beveiligingseisen voldoet.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼