Zijn zonnepanelen, die symbool staan voor groene energie, even veilig als we denken? Studies tonen zorgwekkende kwetsbaarheden aan.
Zonne-energie, één van de meest toegepaste hernieuwbare energiebronnen, wordt steeds populairder. En de apparatuur voor de productie van zonne-energie volgt de trend van de opkomst van geconnecteerde objecten. Die connectiviteit zorgt er echter ook voor dat gebruikers blootgesteld worden aan een aantal risico’s. De omvormers die de energie van de panelen omzetten in bruikbare stroom, zijn de zwakste schakel. Deze apparaten zijn vaak slecht beveiligd, waardoor installaties kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.
Concrete dreiging en gevolgen
Volgens de Nederlandse communicatie-regulator, de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), zijn zonnepanelen van de nieuwe generatie, en met name hun omvormers, onvoldoende beschermd tegen hacking. De bedreigingen variëren van het overnemen van de controle over het systeem tot het verkrijgen van toegang tot apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Bovendien zouden hackers het elektriciteitsnet kunnen verstoren, waardoor enorme black-outs kunnen ontstaan. Een scenario dat zich al eerder heeft voorgedaan in Nederland, waar hackers via slecht beveiligde omvormers toegang kregen tot de persoonlijke gegevens van honderden mensen.
Beschermingsmaatregelen en aanbevelingen
Gezien deze dreiging worden maatregelen overwogen om de beveiliging te versterken. De RDI raadt vooral aan om een omvormer te kopen met het CE-keurmerk, dat garandeert dat aan het toestel aan de beveiligingseisen voldoet.