Nu de Brusselse Staatssecretaris voor Erfgoed, Ans Persoons, ervoor wil zorgen dat het Stockletpaleis regelmatiger voor het publiek geopend wordt, bekijken we waarom dit architecturale juweeltje in onze hoofdstad zo speciaal is!
Voir cette publication sur Instagram
Het ‘Palais Stoclet’ of Stockletpaleis, ontworpen door de Oostenrijkse architect en ontwerper Josef Hoffman, is één van de pareltjes van het Brusselse architecturale erfgoed. Helaas is het op zeldzame uitzonderingen na voor Jan met de pet onmogelijk om deze uitzonderlijke plek te bewonderen. Het gebouw, dat nog steeds eigendom is van de familie Stoclet, blijft gesloten voor het publiek, en dat ondanks verschillende pogingen van het Gewest om daar verandering in te brengen.
Maar de nieuwe staatssecretaris voor Erfgoed, Ans Persoons, wil nu een regelmatige openstelling van de site voor het publiek opleggen. Ze heeft daartoe ook een ontwerpbesluit ingediend. Het valt nog af te wachten hoe de eigenaars op deze maatregel zullen reageren. De relatie tussen de gewestelijke overheid en de eigenaars is niet al te best: de Brusselse overheid heeft een dagvaarding ontvangen omdat ze "een videoreconstructie van het interieur van het Stocletpaleis" wilde gebruiken tijdens een tentoonstelling. Dat geeft zowat de onderlinge verstandhouding weer…
Voir cette publication sur Instagram
Geld was geen probleem
Het Stocletpaleis werd in 1905 op verzoek van de bankier en verzamelaar Adolphe Stoclet ontworpen door één van de boegbeelden van de artistieke beweging van de ‘Weense Secessie’, de architect Josef Hoffman. Hoffman kon werken zonder financiële of esthetische beperkingen. Met een verfijnde geometrie betekenden het paleis en de tuin, die in 1911 afgewerkt werden, een radicale verandering binnen de Art Nouveau. Het was een esthetische keuze die de Art Deco en de modernistische beweging in de architectuur inluidde. Het Stocletpaleis is één van de meest geslaagde verwezenlijkingen van de Weense Secessie.
Het herbergt werken van Koloman Moser en Gustav Klimt, die verbonden zijn met het ‘Gesamtkunstwerk’-concept waarin architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst en decoratieve kunsten in één werk zijn samengebracht. Het paleis getuigt van de artistieke vernieuwing van de Europese architectuur en heeft een hoge mate van integriteit wat betreft de buitenarchitectuur en de binnenhuisdecoratie, met originele meubels en voorwerpen, ook ontworpen door Josef Hoffman.
Sinds de bouw inspireerde het paleis veel architecten in België en daarbuiten, waaronder Michel Polak. Het is dan ook een monument van uitzonderlijke esthetische waarde en rijkdom, voorbestemd om de ideale expressie van de kunsten te zijn. Het is een echt icoon van de geboorte van het modernisme en de zoektocht naar zijn waarden en de staat van conservering is opmerkelijk.
Voir cette publication sur Instagram