Uit cijfers van bankenfederatie Febelfin blijkt dat het aantal toegekende hypothecaire leningen sterk gedaald is de laatste maanden. Dat ligt niet enkel aan gestegen rentevoeten en de gestegen kosten, maar ook aan striktere regels die banken hanteren bij de toekenning. Maar hoe vergroot je de kans om een woonlening vast te krijgen?
Er zijn niet alleen minder kredietaanvragen (-29% in het tweede kwartaal, vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar), banken keurden ook een stuk minder dossiers goed (-36%). Stijgende rentes zorgen immers voor hogere maandbedragen, wat er in combinatie met de gestegen levensduurte en dus een lager besteedbaar inkomen voor zorgt dat banken er minder van overtuigd zijn dat aanvragers hun krediet effectief comfortabel zullen kunnen terugbetalen.
Verhoog je slaagkansen
Ben je een nieuwe woning aan het zoeken en wil je daarvoor een woonlening afsluiten? Dan zijn er een aantal tips om ervoor te zorgen dat banken meer geneigd zijn om je te helpen met een krediet:
1. Ga op voorhand na hoeveel je kan lenen
Banken hanteren bepaalde ratio’s, waarbij je een bepaald maximumgedeelte van je inkomsten mag gebruiken om je woonkrediet terug te betalen. Vraag op voorhand na hoeveel dat is en pas de criteria van je woningzoektocht daaraan aan.
2. Verhoog je besteedbare inkomen
Banken houden rekening met de kredieten die je al hebt lopen, ook consumentenkredieten of andere afbetalingen. Heb je leningen lopen die je op korte termijn zonder al te veel moeite kan afbetalen, los deze dan eerst af.
3. Zorg dat je een spaarpotje hebt
Het volledige aankoopbedrag lenen is bijna niet meer mogelijk. Afhankelijk van je situatie moet je minimaal 10 of zelfs 20% zelf kunnen betalen, bovenop de notaris- en andere kosten. Hoe meer je zelf kan betalen, hoe groter de kans dat je een woonkrediet krijgt.
4. Let op de energiescore van de woning die je wil kopen
In Vlaanderen ben je sinds dit jaar verplicht om een energieverslindende woning binnen de 5 jaar energetisch te renoveren. De bank zal er dan ook rekening mee houden dat je geld nodig hebt voor die renovatie. Koop je een woning die niet snel gerenoveerd moet worden, dan heb je dus een voordeel.
5. Ga te rade bij verschillende kredietinstellingen
Niet elke bank hanteert dezelfde regels en dezelfde tarieven. Leg dus je oor te luisteren bij verschillende banken of neem een kredietmakelaar onder de arm nemen die dat werk voor jou doet en je ook nog eens helpt om je dossier zo goed mogelijk voor te bereiden.