De ontregeling van het klimaat is een grote zorg voor de hele bevolking van de planeet. Het heeft nu immers al een invloed op heel wat aspecten van ons leven, ook wat verzekeringen betreft.
De klimaatverandering leidt tot een toename in de frequentie en ernst van extreme weersomstandigheden zoals stormen, overstromingen, bosbranden en droogte. En dat kan de verzekeringssector op een aantal manieren beïnvloeden.
Stijgende kosten
Verzekeraars moeten meer uitbetalen aan klanten die getroffen werden door natuurrampen, wat kan leiden tot hogere verzekeringspremies voor particulieren en bedrijven. In een aantal gevallen kan het ook het afsluiten van een verzekeringspolis moeilijker maken.
Mogelijk geen verzekering meer
In een aantal regio’s die sterk blootgesteld zijn aan klimaatrisico’s wordt het steeds moeilijker om een betaalbare verzekering te vinden. Dit kan een probleem zijn voor eigenaars van vastgoed in deze regio’s.
Verandering van het commerciële model
Verzekeringsmaatschappijen proberen zich logischerwijs aan te passen door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, geavanceerde klimaatgegevens te gebruiken om risico’s beter in te schatten en schadepreventie aan te moedigen.
Druk om te matigen en aan te passen
Overheden, bedrijven en particulieren staan onder druk om maatregelen te nemen om de klimaatverandering te beperken (uitstoot van broeikasgassen verminderen) en zich aan te passen (infrastructuur versterken, zich voorbereiden op rampen). Dit kan ook een invloed hebben op de manier waarop risico’s door verzekeringen worden gedekt in de toekomst.
Uiteindelijk is het moeilijk te voorspellen hoe de verzekeringssector zich op de lange termijn zal ontwikkelen met het oog op de klimaatverandering, maar het is zeker dat we voorbereid moeten zijn op grote veranderingen.