20 jaar langer Doel 4 en Tihange 3: de prijs voor goedkopere elektriciteit?

Dit is wat ‘een hete aardappel’ genoemd kan worden. Een geschenk van huidig Premier Alexander De Croo aan de volgende bewoner van de Wetstraat 16.

nuclear
Frédéric Paulussen

Volgens de Premier Alexander De Croo (Open VLD) zal de volgende regering "een verlenging van Doel 4 en Tihange 3 met 20 jaar moeten overwegen" en "de noodzaak om actie te ondernemen met betrekking tot Tihange 1 zorgvuldig moeten analyseren". Die uitspraak komt er op een moment dat de federale regering bezig is met het afronden van de overeenkomst met Engie over de verlenging met 10 jaar van de reactoren Doel 4 en Tihange 3.

Volgens een bron die dicht bij de zaak staat, zou het definitieve akkoord in de komende weken aangekondigd en voorgesteld moeten worden, meldt persagentschap Belga. Maar voor De Croo zal de volgende regering nog verder moeten gaan. "De beslissing die we met de regering hebben genomen, betreft de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar. En dat is al veel langer dan verwacht. Maar de volgende regering moet daarna zeker een verlenging van 20 jaar kunnen overwegen," vertelde hij onze collega’s van de Franstalige krant L’Écho. Hij voegde er nog aan toe dat "Engie heeft laten weten dat deze optie niet onmogelijk is".

De Premier hield ook de deur open voor de mogelijkheid om een derde reactor te verlengen: "Doel 1 en 2 zijn te oud en het is technisch te moeilijk om een verlenging te overwegen, maar ik denk dat het nuttig zou zijn om te bekijken wat er nog kan worden gedaan met Tihange 1."

Afgelopen zomer bevestigden de federale regering en Engie het Flex-LTO scenario, dat voorziet vanaf de winter van 2025 in een heropstart van Doel 4 en Tihange 3 voor een periode van 10 jaar. Tegelijkertijd werd er een akkoord bereikt over een eerste reeks transactiedocumenten die juridische zekerheid bieden aan de gesloten akkoorden, met de bevestiging van het forfaitaire bedrag van €15 miljard voor de afvalverwerking. Engie had begin juli al bevestigd dat het de brandstof had besteld die nodig is voor de verlenging van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar.

Uiteindelijk zegeviert het gezond verstand dus! Zelfs Écolo, dat zich opwierp als de ‘anti-kernenergiepartij’, gaf uiteindelijk toe en aanvaardde de verlenging. De verlenging van het bestaande nucleaire park, dat zichzelf al heeft terugbetaald, maakt het mogelijk om tegen zeer competitieve kosten elektriciteit te blijven produceren, zonder daarbij broeikasgassen uit te stoten. Bovendien maakt de verlenging het mogelijk om een onomkeerbare beslissing om definitief van deze bewezen technologie af te stappen uit te stellen, zodat beslissingen pas moeten worden genomen als we beschikken over de allerlaatste informatie over zowel alternatieve technologieën als de bijbehorende productiekosten. Kortom: een verstandige keuze!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼