Als je de huur te laat betaalt loop je het risico dat de verhuurder bovenop de achterstal ook intresten en een schadevergoeding wegens laattijdige betaling vraagt. Wat moet je daar precies van weten?
Geen afspraken, en dan?
Als er in de huurovereenkomst geen andere afspraken staan, dan kan je verhuurder als je de huur te laat betaalt intresten van je vragen. Deze beginnen, tenzij iets anders is overeengekomen, pas te lopen van zodra de verhuurder je een ingebrekestelling stuurt. Hierbij is dan de wettelijke intrestvoet van toepassing. Die bedraagt in 2023 5.25 % op jaarbasis. Als de verhuurder bovenop nog een schadevergoeding wegens laattijdige betaling wil krijgen zal hij zijn schade moeten aantonen wat in de praktijk bijzonder moeilijk zal zijn.
Particuliere verhuurder
Is je verhuurder een particulier, dan kan hij in het huurcontract andere afspraken met je maken over de gevolgen van een laattijdige betaling. Zo zou hij kunnen overeenkomen welke intresten en welke schadevergoeding je moet betalen bij laattijdige betaling van de huur. Mits de verhuurder niet overdrijft is de kans reëel dat zo’n afspraak ook geldig is.
Professionele verhuurder
Is je verhuurder een vennootschap dan moet een eventuele clausule in het huurcontract die een schadevergoeding en/of intresten voorziet bij laattijdige betaling door de huurder aan strikte voorwaarden voldoen. De verhuurder moet er dan bovendien voor zorgen dat er een wederkerigheid is in het contract en dat jij op jouw beurt gerechtigd bent op een schadevergoeding lastens de verhuurder als die zijn verbintenissen uit hoofde van de overeenkomst niet naleeft.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)